Ingezonden persbericht


--- Persbericht dinsdag 8 juni 2010 ---

De eindpublicatie van Creative City Lab 2009 'De woonwijk van morgen, duurzame innovatie binnen handbereik'

Uitreiking eerste exemplaar aan Douwe Jan Joustra, programmamanager Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden

Amsterdam - Op 16 juni tijdens het Cradle to Cradle 2.0 congres wordt de eindpublicatie van het eerste Innovatielab van Creative City Lab 2009 uitgereikt aan Douwe Jan Joustra, programmamanager Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden.

In de tweede helft van 2009 hebben 24 deelnemers van het Innovatielab van Creative City Lab de problematiek rondom het thema 'De klimaatneutrale bestaande woonwijk' in kaart gebracht. Zij hebben zich een half jaar lang met veel overtuiging en energie gestort op de vraagstelling en de opdracht om te komen tot écht vernieuwende oplossingen.

In de eindpublicatie getiteld 'De woonwijk van morgen, duurzame innovatie binnen handbereik' wordt de klimaatneutrale woonwijk op een creatieve manier in beeld gebracht. De uitgave is een optelsom van het gedachtegoed en de uitwerking van de 10 ideeën. De ideeën staan ieder op zichzelf maar vormen tezamen een prikkelende integrale aanpak voor een duurzame woonwijk. Zo zijn er ideeën zoals de Renovatiebus: een wijkgericht mobiel energieloket voor energiebesparing met specialisten op gebied van verbouwen en renoveren. Of het idee van de Energiecoöperatie, waarin wijkbewoners samen energie opwekken via een duurzame installatie zoals een windmolen.

Behalve de uitkomsten van het onderzoek wordt in de publicatie ook aandacht besteed aan het proces en de zoektocht naar de oplossingen. Want juist in de zoektocht naar echte waardecreatie, naar een integrale aanpak en naar heldere en laagdrempelige communicatie zit de oplossing als het gaat om het verduurzamen van een bestaande woonwijk.

De publicatie geeft tevens een reflectie op de 10 ideeën vanuit de maatschappij, het bedrijfsleven en de overheid. Zo komen onder andere wethouder van de Gemeente Amsterdam Marijke Vos (portefeuille zorg, milieu, personeel en organisatie, openbare ruimte en groen) en Pier Vellinga (hoogleraar klimaatverandering aan de WUR) aan het woord.

Het eerste exemplaar
Op 16 juni zal de voorzitter van de stichting CCL het eerste exemplaar van de eindpublicatie uitreiken aan Douwe Jan Joustra, programmamanager Innovatieprogramma Klimaatneutrale Steden (IKS). De uitreiking zal plaatsvinden tijdens het Cradle to Cradle 2.0 congres in Apeldoorn.

Creative City Lab
De stichting Creative City Lab is een bundeling van innovatieve krachten uit het bedrijfsleven, de overheid, kennisinstellingen en de creatieve industrie. Onze doelstelling is om samen met deze partijen op een duurzame wijze maatschappelijke en economische ontwikkeling te realiseren. Binnen een unieke open innovatie formule; 'het Innovatielab' worden creatieve en duurzame oplossingen ontwikkeld en gerealiseerd voor urgente en complexe vraagstukken.

Het Innovatielab is de 'innovation playground' van stichting CCL en fungeert als breekijzer voor het vinden van creatieve en duurzame oplossingen. Binnen het innovatielab wordt ieder jaar een thema gekozen waarbij duurzame innovatie van groot belang is. Het thema en de vraagstelling worden jaarlijks bepaald in overleg met de bestuursleden en een aantal partners van CCL.

Het innovatielab is een halfjaarlijks innovatieproces waarbij 25 zorgvuldig geselecteerde ondernemende en creatieve topstudenten in multidisciplinaire teams fulltime aan de opdracht werken. Uitgangspunt hierbij is dat er zonder een vooraf gedefinieerd eindresultaat intensief wordt gezocht naar vernieuwingsmogelijkheden en creatieve oplossingen. De studenten worden tijdens de gehele periode intensief begeleid (zowel inhoudelijk als creatief) door innovatieve organisaties uit het bedrijfsleven en de creatieve industrie.

Bij het aanpakken van een complex vraagstuk waarbij vele belangen gemoeid zijn, is het vaak moeilijk om afstand te nemen. Daarom werken we binnen het lab met studenten die belangeloos en met een frisse blik de problematiek kunnen benaderen. Door de regionale aanpak en het werken met 'living labs' is de betrokkenheid van alle participanten (organisaties en bewoners/burgers) groter en kunnen ideeën samen worden ontwikkeld en getest. Dit vergroot de kans op succesvolle samenwerkingsverbanden en realiseerbare innovaties.

Bestellen van de publicatie:
De eindpublicatie kan vanaf 16 juni besteld worden via de website van Creative City Lab (www.creativecitylab.nl) voor 20 euro (inclusief distributiekosten). Als u een mail stuurt naar eindpublicatie@creativecitylab.nl met uw adresgegevens, wordt de publicatie toegezonden zodra we de betaling hebben ontvangen.