Commissie Gelijke Behandeling

Kerkgenootschappen mogen vrouwen niet ontslaan omdat ze vrouw zijn

08-06-2010

Religieuze organisaties, zoals kerkgenootschappen, mogen vrouwen niet ontslaan enkel omdat zij vrouw zijn. Dit oordeelt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in oordeel 2010-74.

De zaak
Een christelijke stichting wil een vrouw ontslaan, omdat zij volgens de geloofsovertuiging van de stichting als vrouw niet betaald hoort te worden voor haar werk. De stichting is hier door haar leden op gewezen en probeert met het ontslag aan de wens van de leden tegemoet te komen. De vrouw mag wel voor de stichting blijven werken als vrijwilliger. De stichting denkt dat het ontslag onder de uitzonderingen in de wetgeving valt, die alleen gelden voor religieuze organisaties. De vrouw is het niet eens met haar ontslag. Zij stelt dat zij haar werk altijd goed heeft gedaan en dat de stichting haar helemaal niet mag ontslaan omdat ze een vrouw is.

Wat zegt de CGB?
Volgens de gelijkebehandelingswetgeving mag je iemand niet ontslaan omdat die persoon een vrouw is. Zodra een vrouw is aangenomen voor een baan kan zij niet worden ontslagen enkel omdat zij vrouw is. Door de vrouw te ontslaan maakt de stichting verboden onderscheid.

Bestaan er dan helemaal geen uitzonderingen voor religieuze organisaties? Ja, er zijn uitzonderingen voor organisaties die een geloof uitdragen. In Nederland is religie een beschermde grond. Dat betekent dat religieuze organisaties soms meer vrijheden hebben dan andere werkgevers. Religieuze organisaties hoeven bijvoorbeeld geen vrouwen aan te nemen voor een baan als paus, imam of priester. Deze banen zijn vanuit het geloof voorbestemd voor mannen.

Alle organisaties in Nederland die geen geloof uitdragen hebben deze vrijheid niet. Zij kunnen nooit een vrouw weigeren voor een baan of ontslaan enkel vanwege hun vrouw-zijn.