Halsema debatteert het beste bij EenVandaag debat

07/06/2010 21:46

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Wanneer de standpunten van alle deelnemende partijen aan het zoveelste debat inmiddels wel duidelijk zijn komt het er op aan wie het beste in staat is de regie over de inhoud te voeren en de zwakke plekken van de tegenstander te benoemen. Op basis van deze criteria won Femke Halsema vanavond het EenVandaag debat. Het debat liet verder zien dat Cohen groeit in zijn rol, Rutte ondanks verschillende aanvallen niet in gevaar kwam en Balkenende geen doorstart wist te maken. De opzet van het debat en de gespreksleiders boden niet alle deelnemers een gelijke kans.

Halsema blonk uit in het sturen op de inhoud en het 'framen' van haar opponenten. In het eerste debat over de sociale zekerheid gebruikte zij het recente akkoord tussen werkgevers en werknemers zowel tegen de SP als tegen de VVD. Zij stelde vast dat dit akkoord positief is en wreef Roemer en Rutte in dat hun standpunten redelijke compromissen als deze in de weg staan. Rutte stelde zij herhaaldelijk de vraag op hij niet blij was met het akkoord. Uiteindelijk moest deze dit toegeven. Tijdens het tweede debat over de Islam wist zij, na lang stil te zijn geweest tijdens de gebruikelijke felle confrontatie tussen PVV, VVD en de PvdA, rust te creëren en sympathie te winnen door te stellen dat het tijd werd te stoppen met roepen en te beginnen met handelen. Vervolgens nam zij de ruimte om een uitgebreide aanval op Wilders te openen. Niemand durfde te interrumperen. In het laatste debat over de bezuinigingen plaatste zij de meest gerichte aanval op Rutte door hem te verwijten dat hij niet durft te staan voor de harde kanten van zijn voorgestelde beleid. Dit vond zij onwaardig voor een kandidaat-premier. Het was een slimme manier om de kijker met een andere bril naar Rutte te laten kijken.

Overigens kwam Rutte tijdens het gehele debat niet één keer echt in gevaar. Zijn gunstige stand in de peilingen indachtig koos hij deze keer een verdedigende strategie en wist hij met flair en zelfvertrouwen de aanvallen van zich af te slaan. Het aangekondigde slotoffensief van Balkenende was tijdens dit debat nergens zichtbaar. In tegenstelling tot zijn gerichte en succesvolle aanvallen in met name het Radio 1-debat en het Premiersdebat wist hij zich vanavond op geen een moment echt te profileren. Zijn mededeling dat het CDA niet links, niet rechts maar de gulden middenweg vertegenwoordigt kwam weinig overtuigend over. Bij Job Cohen was duidelijk zichtbaar dat hij inmiddels 'vlieguren' heeft gemaakt tijdens de vele debatten. Met veel meer zelfvertrouwen dan tijdens eerdere debatten profileerde hij zich als de kandidaat-premier van 'alle Nederlanders'. Tijdens zijn één-op-eendebat met Wilders liet hij zich deze keer niet provoceren. Het was vervelend dat hij ook deze keer geen gelijke spreektijd als Wilders kreeg van de gespreksleiding. Ook op andere momenten was hij aanwezig met gerichte vragen en aanvallen op andere partijen.

Emile Roemer genoot wellicht iets te veel van zijn tweede grote debat. Met een paar mooi ingestudeerde citaten (tegen Rutte: 'de broos herstellende economie is als een klein plantje. Die moet je water geven en niet met een snoeischaar te lijf gaan!') genoot hij zelf minimaal zo veel van zijn oneliners als de kijker wat zijn opmerkingen aan kracht deed inboeten. Daarnaast was zijn inhoudelijk bijdrage beperkt.

Geert Wilders werd door het EenVandaag panel uitgeroepen als winnaar. Dit is voor een goed deel te verklaren door zijn talent om helder en overtuigend zijn standpunten af te zetten tegen anderen. Maar de opzet van het debat bood hem ook een onevenredig grote kans om zijn punten te maken. Tijdens het tweede debat werd gedebatteerd over de stelling; 'De Islam in NL moet een halt toe worden geroepen'. De PVV is van de debatterende partijen de enige verdediger van deze stelling. Het hele debat draaide dan ook om Wilders waarbij partijen om de beurt de aanval op hem openden. De droom van iedere politicus die in de rol van Wilders zit. Het biedt namelijk nadrukkelijk de mogelijkheid om je te profileren. Wilders deed dit als vanouds zonder overigens van de kans gebruik te maken om iets nieuws te brengen.





http://www.debatinstituut.nl