Ingezonden persbericht
Persbericht
Esther Ouwehand heeft Noord Holland gentechvrij verklaard
Den Haag, 4 juni 2010 - Op maandag 7 juni is Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren afgereisd naar Noord Holland om de provincie uit te roepen tot gentechvrije zone. Aanleiding was de aankondiging van chemieconcern BASF om op grote schaal genetisch gemanipuleerde aardappelen te gaan telen in Nederland. BASF heeft daarvoor onder meer Noord Holland op het oog. De Partij voor de Dieren wil geen genpiepers in de Hollandse klei en Esther Ouwehand heeft daarom het provinciebord aan de N201, ter hoogte van Vreeland, beplakt met een tekst waarmee de provincie gentechvrij is verklaard. Ouwehand gaf hiermee de symbolische aftrap van de campagne tegen de introductie van genetisch gemanipuleerde organismen in ons leefmilieu. Ze is daarvoor door Noord Holland, Zeeland, Flevoland en Friesland gereisd om in één dag in vier provincies het verzet tegen gentech een stem te geven.
De Partij voor de Dieren was onaangenaam verrast door de plannen van BASF om gentech-aardappels te gaan telen in Nederland. Het gaat hier om de Amflora aardappel, die gebruikt zal worden voor de productie van industrieel zetmeel. De aardappel is zo gemanipuleerd dat het ook een antibioticum-resistentie gen heeft. Deze resistentie kan een gevaar vormen voor mens, dier en milieu. De EU en Nederland hadden in 2001 al besloten geen gentechgewassen met antibioticaresistenties toe te staan voor teelt. Toch is de aardappel nu door Europa toegelaten, en BASF heeft aangegeven in Nederland te willen beginnen met de teelt ervan.
Om dit te voorkomen heeft Esther Ouwehand de provincies waar BASF zijn oog op heeft laten vallen nu gentechvrij verklaard. De actie vormt een protest tegen de commerciële teelt van genpiepers van BASF. Omdat de Amflora onvoldoende bestand is tegen ziektes als de wratziekte mag de aardappel niet in het Nederlandse fabrieksaardappelgebied worden geteeld. BASF wil echter graag gebruik maken van de sterke Nederlandse pootgoedsector, en ziet daarvoor volop kansen rond het IJsselmeer, in Zeeland, het noorden van Friesland en in Noord-Holland. Het risico van vervuiling is daarbij levensgroot. Esther Ouwehand: 'De praktijk wijst keer op keer uit dat vermenging tussen gentech en gentechvrije ketens niet kan worden voorkomen. Dit wordt door het kabinet ook toegegeven, en toch wil de minister het BASF niet verbieden deze aardappel in Nederland te telen. Wij verzetten ons tegen de komst van gengewassen op onze akkers, en we roepen provincies op hetzelfde te doen'.
Het telen van gentechgewassen is een groot risico, voor mens, dier en milieu. De Partij voor de Dieren wijst het genetisch geknutsel aan plant en dier dan ook resoluut af en staat daarin niet alleen: een ruime meerderheid van de bevolking ziet gengewassen niet zitten.
Esther Ouwehand: 'Als gengewassen zich eenmaal op onze akkers bevinden, zullen zij ook op ons bord belanden. Er is geen sprake van keuzevrijheid. Daarom is dit signaal dat de bevolking van Nederland niet zit te wachten op gentech nu hard nodig'.
Einde bericht