Partij voor de Dieren


Partij voor de Dieren stelt vragen over illegale hondenhandel

07-06-2010

Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld over de illegale hondensmokkel vanuit het Oostblok naar Nederland. Dit gebeurde naar aanleiding van de uitzending van `Undercover in Nederland' van 6 juni jongstleden, waarin beelden worden getoond van de vele misstanden en dierenleed in de sector. De Partij voor de Dieren vindt dat de nieuw geconstateerde misstanden eindelijk aanleiding zullen moeten zijn voor hard overheidsingrijpen om dergelijke schrijnende misstanden te voorkomen.

Hondenhandel kan zeer winstgevend zijn en trekt daarom lieden aan die duidelijk meer oog hebben voor hun eigen economische belang dan het belang van het dier. Dit risico is des te groter in het illegale circuit, omdat daar elke controle op dierenwelzijn en werkwijze ontbreekt. De uitzending van Undercover in Nederland onderstreept dat verwaarlozing en mishandeling er aan de orde van de dag is, vooral tijdens de transporten vanuit het voormalig Oostblok naar Nederland. Daarnaast ontbreekt de medische zorg ook vaak en worden puppies te vroeg bij de moeder weggehaald. Nederland blijkt bovendien de spin in het web te zijn in de illegale hondensmokkel. `Ontoelaatbaar', zo oordeelt Thieme. `Dit soort bio-industrie voor huisdieren kunnen we niet tolereren. Een strengere regelgeving in de huisdierenbranche is hoognodig. Hopelijk beseffen de verantwoordelijke ministers dit ook, zodat we nu snel een einde kunnen maken aan dit soort praktijken. Ook zal er toezicht moeten komen om dergelijke handel uit te bannen, een dierenpolitie is daarvoor de enige oplossing'.

De Partij voor de Dieren roept mensen op hun huisdier vooral niet via fokkers of handelaren op internet te kopen. Hiermee wordt de illegale handel namelijk in stand gehouden. `Een pup kopen via internet lijkt misschien goedkoper, maar je weet niet wat je in huis haalt. Illegaal verhandelde honden zijn vaak zwak, ziek en niet goed gesocialiseerd', aldus Thieme. `Bovendien spek je hiermee de kas van malafide handelaars, en dat is als dierenvriend toch wel het laatste dat je moet willen'.

De Partij voor de Dieren diende in 2008 een motie in voor het opstellen van een plan van aanpak ten aanzien. Deze motie is aangenomen, maar volgens de partij is daar in de praktijk nog niets van te merken. Thieme wil van minister Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Hirsch Ballin (Justitie) weten of het huidige plan van aanpak wel effectief is en waaruit dat dan blijkt.