Ingezonden persbericht


Amsterdam, 7 juni 2010

--- ONDER EMBARGO TOT 16:00 uur vanmiddag---

Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend directeur Nederlands Kamerkoor Leo Samama

Op maandag 7 juni heeft Leo Samama afscheid genomen van het Nederlands Kamerkoor. Bij deze gelegenheid heeft burgemeester Hans van der Sluijs van Leidschendam-Voorburg aan Samama een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Leonard Guillaume Samama (1951) heeft in ruim 30 jaar een uitzonderlijke positie verworven in het Nederlandse klassieke muziekleven. Hij heeft zich gedurende al die jaren op een intensieve en breed georiënteerde wijze bezig gehouden met vrijwel alle aspecten van de klassieke muziek: op het gebied van educatie, excellentie, management, bevordering van nieuwe muziek, in leven houden van bestaande muziek, publieksbereik, ontwikkeling en begeleiding van talent, muziek-geschiedenis en muziektheorie, programmering enzovoorts. De ontwikkeling en verbetering van het Nederlandse muziekleven stond daarbij steeds voorop. Zijn verdiensten hebben zowel het collectief als het individu gediend en altijd in naam van een groter goed: het levend houden van de klassieke muziek in Nederland.

Sinds 2003 is Samama betrokken bij het Nederlands Kamerkoor, eerst als Artistiek Directeur en sinds 2004 als Algemeen Directeur, die de artistieke en zakelijke leiding van het Nederlands Kamerkoor combineert. Het NKK heeft gemiddeld 20 zangers in vaste dienst en 8 stafleden. Samama heeft de artistieke positie van het koor weten te versterken door innovatief en internationaal georiënteerd beleid en uiteenlopende samenwerkingen. Op het zakelijke vlak heeft hij onder meer weten te bewerkstelligen dat het koor een zeer drastische subsidievermindering bespaard bleef. Na zeven jaar wil hij zich weer volop wijden aan het schrijven van boeken en muziek. Daarnaast zal hij een adviserende rol blijven vervullen in de muzieksector.

Samama is in 1974 begonnen als docent muziekgeschiedenis aan het Conservatorium van Rotterdam. Tot midden jaren negentig heeft hij in vergelijkbare posities onderwezen, o.a. aan de Hogeschool Artez en de faculteit Muziekwetenschappen van de Universiteit Utrecht. Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen en toelichtingen voor radio, tv, en concertzalen. Hij heeft een groot aantal titels op zijn naam staan van boeken, programmatoelichtingen, (semi)wetenschappelijke en journalistieke artikelen, hoorcolleges en lezingen. Zijn 'Zeventig Jaar Nederlandse Muziek' (1986, heruitgegeven in 2006 als 'Nederlandse muziek in de 20-ste eeuw') geldt inmiddels als standaardwerk.

Samama was artistiek programmeur of adviseur bij een aantal organisaties. Een selectie: gedelegeerd bestuurder van het Koninklijk Concertgebouworkest (1991-1992), artistiek coördinator Residentie Orkest (1994-2003), gastprogrammeur van de Nederlandse Muziekdagen (2001), artistiek adviseur van het Orkest van het Oosten (2006-2008) en directeur van het Nederlands Kamerkoor (2003-2010). Bestuurswerk (selectie): European Cantorial Foundation (2004-), Nederlandse Stichting Mozart (2006-), Stichting Het 20ste-eeuwse Lied (2008-), lid van de begeleidingscommissie van het Nederlands Studentenorkest (2005-), Vereniging Nederlandse Muziek Ensembles (2009-). In samenwerkiing met de Universiteit Utrecht richtte hij de Leo Polak Stichting op.

Noot voor de redactie/