Ingezonden persbericht


Persbericht
Haarlem, 7 juni 2010

Nederland valt voor Zuid-Afrikaanse 'Boerewors'

Almere - Steeds meer Nederlanders ontdekkeen de bijzondere smaak en kwaliteit van Boerewors, de Zuid-Afrikaanse variant van braadworst. Geïntroduceerd door twee Zuid-Afrikaners die in Nederland hun gezin hebben gesticht en geholpen door het WK voetbal in Zuid-Afrika, verovert de Boerewors steeds vaker de Nederlands braai. De worst is zo geliefd dat klanten er graag een stuk voor rijden. Ze halen de worst (na bestelling via www.boerewors.nl) zelf op bij een van de acht afhaalpunten in het land. 'Het geheim van de Boerewors is de tekstuur, mengverhouding van het vlees en vooral de combinatie van specerijen', vertelt André Koning van Boerewors.nl die de Boerewors naar Nederland heeft gebracht. André heeft samen met Christabe Wybenga, een vriend die ook in Zuid-Afrika is geboren, een bedrijf (boerewors.nl) opgezet om de Boerewors te promoten. Geen van beide hebben een slagersachtergrond, maar ze worden gedreven door hun liefde voor een stukje Afrikaner cultuur. Geheim recept
Het recept voor Boerewors vond André op een oud borduurwerk aan de wand thuis bij zijn moeder. 'Een paar jaar geleden organiseerden we met vrienden een braai op het strand van Almere. Het leek me leuk om daar echte Boerewors te hebben. Dus ben ik met het recept een slagerij binnen gelopen en heb daar na sluitingstijd zelf Boerewors gedraaid. De worst op de braai was zo'n succes dat mensen vroegen of ik niet meer kon maken', schetst André het begin van het verhaal. Inmiddels heeft Boerewors.nl een overeenkomst gesloten met een keurslager. De slager draait de worst, maar Boerewors.nl waakt over de receptuur en zorgt zelf voor de specerijen. 'Zo houden we het recept geheim, en hebben wij een perfecte constante kwaliteit.' Omrijden
De worst is voor steeds meer particulieren, maar ook restaurants een niet te versmaden delicatesse waar ze graag voor in de auto stappen. Op dit moment draait Boerewors.nl elke vier weken zo'n 800 kilo worst. 'Boerewors is worst uit een stuk', vertelt André. Ze zijn per stuk een halve kilogram, en +/- 50 cm lang. Aangemoedigd door het succes biedt Boerewors.nl inmiddels vijf varianten met onder andere knoflook, kaas of chili.

Biltong
Boerewors.nl staat niet stil en is ook begonnen met het produceren van Biltong. 'Biltong is ook een typisch Zuid-Afrikaanse snack. Het is gedroogd rundervlees, verrukkelijk gekruid, te gebruiken in salades en soep, maar vooral als snack tijdens het kijken naar sport. Zelf heeft André - als tiener - i" in Zuid-Afrika Biltong van de slager uit het dorp verkocht bij grote kantoren in de stad Pretoria. 'Biltong is rijk aan proteïnen en eiwit. Het is aanzienlijk gezonder dan een zakje chips.' Op de website www.boerewors.nl is in Nederlands, Engels en Zuid-Afrikaans alle informatie te vinden over de Zuid-Afrikaanse lekkernijen.