Openbaar Ministerie

Persverklaring Willeke Dost

7 juni 2010 - Arrondissementsparket Assen

Hieronder vindt u de persverklaring zoals die is uitgesproken op de persconferentie van maandag 7 juni 2010:

Openbaar Ministerie Assen: mr. M.A.A van Capelle In 2009 is een nieuw onderzoek gestart inzake de verdwijning van Willeke Dost. Willeke is voor het laatst gezien op 15 januari 1992. Na deze dag heeft niemand haar meer gezien of iets van haar vernomen.

Ik kan u melden dat vanochtend in deze zaak twee verdachten zijn aangehouden: een 66-jarige vrouw uit Koekange en een 38-jarige man uit Arnhem. Het gaat om de vrouw die destijds de pleegmoeder van Willeke was en haar zoon die ten tijde van de verdwijning van Willeke nog thuis woonde. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van Willeke. Beide verdachten zijn inmiddels in verzekering gesteld en worden gehoord.

De rechter-commissaris van de rechtbank Assen heeft aan het Openbaar Ministerie een machtiging tot doorzoeking afgegeven. De rechter-commissaris heeft op basis van het huidige dossier namelijk geoordeeld dat er voldoende feiten en omstandigheden zijn voor een verdenking van een strafbaar feit.

De familieleden van Willeke Dost zijn vanmorgen geïnformeerd over de aanhouding.

Waarom nu twee verdachten aangehouden
De 15 jaar oude Willeke Dost uit Koekange verdween in de nacht van dinsdag 14 op woensdag 15 januari 1992. Sinds haar verdwijning 18 jaar geleden is er niets meer van haar vernomen. Veel vragen waren nog altijd onbeantwoord gebleven.

De politie en het OM vonden het belangrijk nog éénmaal te kijken of er aanknopings-punten voor nader onderzoek te vinden waren in deze zaak. Dat is de reden dat in het voorjaar van 2009 een vooronderzoek is opgestart.

Het onderzoek is vanaf het begin opnieuw opgebouwd. Een team van zeven rechercheurs onder leiding van de officier van justitie heeft eerst de beschikbare informatie geïnventariseerd. Veel informatie was oud en nog niet digitaal beschikbaar. De beschikbare informatie kwam grotendeels uit eerdere onderzoeken die door de politie zijn gedaan. Vervolgens is de informatie grondig geordend, beoordeeld en gedigitaliseerd, dit heeft tot september geduurd. Daarnaast is dankzij een privédetective nieuwe informatie aangeleverd die voldoende aanknopingspunten bood voor hernieuwd onderzoek.

Op basis van alle beschikbare informatie is vastgesteld dat er nog veel inhoudelijk werk verricht diende te worden. Het feitelijke onderzoek ging van start in september 2009 met een onderzoeksteam van tien personen. Het vermoeden van een ernstig misdrijf in plaats van een vermissing voerde nu de boventoon.

Alles overziende en met de huidige inzichten moet ik vaststellen dat bij het onderzoek naar de vermissing van Willeke Dost in 1992 en de jaren daarna te lang is uitgegaan van een vermissing in plaats van een ernstig misdrijf. Dit uitgangspunt betekende dat andere, actuele onderzoeken, prioriteit kregen. Hoewel het tijdsverloop verre van wenselijk is moet ik concluderen dat de keuzes die gemaakt zijn bij het wegen en prioriteren van andere onderzoeken begrijpelijk zijn.

Regiopolitie Drenthe: mw. G. Dijksman
De politie doet de komende dagen onderzoek in de woningen van beide verdachten. Het is niet uitgesloten dat het lichaam van Willeke Dost zich in de grond op het terrein van de boerderij bevindt. Tijdens de doorzoeking in en rondom de woning aan de Koekangerdwarsdijk in Koekange zal gebruik gemaakt worden van een zogenaamde tracer.

Een tracer is een grondradar die 3-dimensionale beelden maakt en tot ruim drie meter diep kan zoeken in diverse grondlagen. Het zoeken met een tracer is arbeidsintensief en kan zeker meerdere dagen duren. Daarnaast zijn de Technische Recherche en een forensisch archeoloog van het Nederlands Forensisch Instituut aanwezig voor het doen van onderzoek. Tevens biedt een specialistisch team van het KLPD hierbij ondersteuning. Een team van 30 mensen werkt de komende tijd aan het onderzoek.

In het onderzoek zijn inmiddels 165 nieuwe en eerder gehoorde getuigen gehoord. Veel getuigen waren bijzonder bereidwillig en die gesprekken hebben veel informatie opgeleverd.

Burgemeester De Wolden: dhr. P.H. Snijders
Als burgemeester van De Wolden ben ik verheugd met deze wending in dit onderzoek en in de eerste plaats leef ik mee met de familie van Willeke. Ik hoop voor hen dat er straks eindelijk een punt gezet kan worden achter een jarenlang durende onzekerheid over het lot van hun nichtje.

Ook voel ik compassiein deze wending met de gemeenschap van Koekange. Willeke heeft immers vijf jaar in dit dorp gewoond. Er wonen nog steeds mensen in deze omgeving die destijds met haar omgegaan zijn en zich altijd bleven afvragen wat er gebeurd is met haar.

Daarnaast is er zorg. Een van de verdachten woont immers in het dorp en veel dorpsgenoten kennen haar. De wetenschap dat iemand uit hun midden mogelijk bij een dergelijk misdrijf betrokken is, kan een schok zijn voor haar dorpsgenoten, voor de maatschappelijke omgeving van de verdachte. Niet alleen de aanhouding zelf, maar ook de aard van het onderzoek zelf heeft vanaf dit moment gevolgen voor mensen die in dezelfde straat wonen als de verdachte in Koekange. De boerderij wordt afgesloten, er is een wegomleiding en direct aanwonenden krijgen een week lang met politie en pasjessysteem te maken. Dat heeft ongetwijfeld een inbreuk in het dagelijkse leven van deze mensen.

Om dit zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen heb ik een noodverordening uitgeroepen die van kracht is vanaf vanmorgen 08.00 uur. De politie heeft de direct betrokkenen binnen het onderzoeksgebied vanmorgen persoonlijk geïnformeerd.

Op de gemeentelijke website dewolden.nl staat deze noodverordening en een lijst met vragen en antwoorden die vooral betrekking hebben hoe als inwoner hiermee om te gaan. Om ruimte te geven aan gevoelens, vragen en opmerkingen organiseert de gemeente vanavond een informatiebijeenkomst in het dorpshuis. Wie daar behoefte aan heeft, heet ik van harte welkom. De avond begint om 20.00 uur in het dorpshuis van Koekange.

Tot slot: mr. M.A.A. van Capelle, hoe nu verder? De verdachten worden gehoord, de doorzoekingen vinden plaats, mochten zich nieuwe ontwikkelingen voor doen, dan wordt u hierover geïnformeerd. De inschatting is dat dit zeker een paar dagen kan gaan duren.

De voorlichting wordt door het Openbaar Ministerie Assen (tel. 0592 339 239) verzorgd.