Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht
6 juni 2010

ONDERZOEK ONDER 1000 JONGEREN IN OPDRACHT VAN WNF

Duurzame toekomst voor jongeren grotere zorg dan economische crisis

ZEIST - Nederlandse jongeren tussen de 13 en 18 jaar maken zich voor hun eigen toekomst aanmerkelijk meer zorgen over natuur en milieu, dan over de gevolgen van de economische crisis. Slechts 10 procent van de jongeren vindt ons land duurzaam genoeg. Driekwart vindt dat er in ons land geen natuur meer mag worden opgeofferd aan wegen of infrastructuur. Op wereldschaal maken ze zich vooral bezorgd over klimaatverandering en het tekort aan zoet water voor mens en natuur. Een grote meerderheid vindt dat Nederland een belangrijke rol moet spelen bij het zoeken naar oplossingen voor deze problemen. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF) onder 1000 jongeren.

Aan de vooravond van de verkiezingen liet het WNF inventariseren wat de toekomstige generatie kiezers bezighoudt. De jongeren werden ondervraagd over hun eigen toekomst, het begrip duurzaamheid, het belang van (Nederlandse) natuur en hun eigen bereidheid om bij te dragen aan aan een duurzamer Nederland.

Meer dan de helft van de jongeren maakt zich zorgen over hun toekomst. Die zorg betreft hun eigen leven op dit moment, gevolgd door klimaatverandering en de manier waarop we met de aarde omgaan. De economische crisis scoort het laagst als reden van zorg.

43 procent van de jongeren is bereid om als volwassene (veel) bij te dragen aan een duurzame samenleving. Ze kiezen dan vooral voor het kopen van duurzaam geproduceerde artikelen (59 procent) en voor minder autorijden (55 procent). Slechts 9 procent is niet bereid later iets te doen. De verantwoordelijkheid voor een duurzame samenleving leggen jongeren vooral bij de overheid (72 procent), gevolgd door bedrijven (65 procent) en burgers (62 procent). De onderzoekers vroegen jongeren ook wat zij op dit moment bijdragen: maar liefst 80 procent geeft aan afval netjes weg te gooien, en bijna de helft zegt zuinig te zijn met energie en water.

Het WNF vroeg jongeren ook naar hun mening over (extra) kerncentrales in ons land. Ruim de helft kiest voor schone, duurzame energie, 40 procent wil alleen een kerncentrale wanneer er een oplossing is voor het afval. Slechts 9 procent van de jongeren zegt voluit 'ja' tegen de bouw van een nieuwe kerncentrale.


---