Ingezonden persbericht
Koekangerveld opent nieuw dorpshuis
Na vier jaar werken zal op zaterdag 5 juni a.s. het nieuwe dorpshuis in Koekangerveld worden geopend. Burgemeester P. Snijders van gemeente De Wolden zal het gebouw officieel in gebruik stellen.
Ondanks een tragisch ongeval in het dorp het afgelopen weekend is besloten om de opening door te laten gaan.
De afgelopen weken is er door vrijwilligers in Koekangerveld heel hard gewerkt om hun nieuwe "Veldhoek" tijdig klaar te krijgen voor de officiële opening op 5 juni. Om 16.00 uur zal het gebouw dan formeel worden geopend door burgemeester P. Snijders.
Er moest nog zo hard gewerkt worden, omdat de afgelopen winter flinke vertraging was opgelopen in het bouwproces. De strenge winter maakte dat allerlei werkzaamheden niet volgens plan konden worden uitgevoerd. Toch is het gelukt om alles zover klaar te krijgen dat de opening kan plaatsvinden.
De opening zal een minder feestelijk karakter krijgen dan oorspronkelijk gepland. Afgelopen weekend is een 2-jarig jongetje op tragische wijze in het dorp omgekomen. Dit maakt dat het programma aangepast zal worden.
Vier jaar geleden is in Koekangerveld de basisschool gesloten door een tekort aan leerlingen. Het gebouw, dat in het kleine Zuidwest-Drentse dorp ook dienst deed als dorpshuis, is daarna door de gemeente verkocht. Hiermee dreigde de laatste gemeenschappelijke faciliteit uit het dorp te verdwijnen. De bewoners waren ervan overtuigd dat er een dorpshuis nodig was om het dorp leefbaar te houden.
De dorpshuisorganisatie "Stichting de Veldhoek" en de plaatselijke Belangenvereniging sloegen de handen ineen en hebben plannen gemaakt voor een nieuwe ontmoetingsruimte.
Er zijn diverse scenario's uitgewerkt en er is veel tijd gestoken in het uitzoeken van allerlei details, het toetsen van de haalbaarheid en het werven van de nodige fondsen.
Uiteindelijk is gekozen voor een permanent gebouw in het centrum van het dorp. Dit is een dure, maar ook de meest duurzame oplossing. Dit dorpshuis kan generaties mee.
Er zijn fondsen geworven die het mogelijk maakten om te gaan bouwen. Het Oranjefonds, het VSBfonds, gemeente De Wolden, de Provincie Drenthe en een aantal kleinere fondsen droegen bij. Met dit geld kon het dorpshuis casco worden neergezet door de lokale aannemer, Rob Wolswinkel. Hier werd in september 2009 mee begonnen.
De dorpsbewoners hebben vervolgens zelf het dorpshuis helemaal afgebouwd: het installatiewerk, timmerwerk, betegeling, schilderwerk, de inrichting; alles is door vrijwilligers gedaan. Zelfs het groen rond het dorpshuis is door de dorpsbewoners volledig opnieuw ingericht. Zowel voor de inrichting als voor het groen werden lokale sponsors gevonden, die de realisatie mogelijk maakten. Ook werd door de vrijwilligers geld bijeengebracht door een stenenverkoopactie in het dorp. Velen droegen ook op deze manier hun steentje bij.
"We zijn verschrikkelijk blij dat we dit hebben gerealiseerd", zegt Christel Vandermaelen, voorzitter van dorpshuis de Veldhoek. "Zo zie je wat een klein dorp met veel doorzettingsvermogen kan bereiken". Volgend seizoen kunnen de activiteiten van de clubs weer plaatsvinden in het eigen dorpshuis. Op 9 juni heeft Koekangerveld een eigen stemlokaal en op 14 juli is er een stempelpost voor de Drentse Fiets4Daagse. Er wordt nu druk gewerkt aan het activiteitenplan voor het komende seizoen.
Nog niet alles is helemaal rond op het moment dat het dorpshuis open gaat, want voor de verdere inrichting van het gebouw en activiteiten is nog geld nodig. "Daar zoeken we binnenkort weer fondsen en sponsors voor", aldus Vandermaelen. "We rekenen erop dat ook dat gaat lukken".