Socialistische Partij Rotterdam
Kies voor energievoorziening van de toekomst
05-06-2010 * De verkiezingen gaan over de vraag wie de crisis gaat betalen. Dus vliegen de bezuinigingsmiljarden en inkomensplaatjes je om de oren. Terecht, vindt de SP, want de rekening mag niet bij de slachtoffers van de crisis komen te liggen. Maar er is nog een slachtoffer van de crisis: duurzame energievoorziening. Ook dáárvoor gaat de SP de strijd aan.
De klimaat- en energiecrisis is sinds de economische crisis er niet minder op geworden. Maar na het mislukking van de internationale klimaattop in Kopenhagen lijkt deze crisis totaal vergeten. Zelfs een gigantische olieramp voor de kust van de Verenigde Staten is niet genoeg om de problemen van onze huidige energievoorziening hoog op de agenda van vooral rechtse partijen te krijgen.
Zes nieuwe kolencentrales
Energiebedrijven blijven ongestoord doorbouwen aan ouderwetse en vervuilende energiecentrales. Door de uitverkoop van deze bedrijven hebben we namelijk niets meer te zeggen over hun bouwplannen. Zo zijn we op het punt gekomen dat politici de mooiste praatjes hebben over duurzame energie, maar dat er tegelijkertijd gebouwd wordt aan zes nieuwe kolencentrale, waarvan op de Maasvlakte bij Rotterdam. Bij elkaar zijn deze kolencentrales goed voor een CO2-uitstoot van 10 miljoen auto's en een gigantische toename van de fijnstofconcentratie in Rotterdam.
Nieuwe kerncentrale in Zeeland?
Iets verder weg voor Rotterdammers, maar veel te dichtbij als het misgaat: de plannen voor een tweede kerncentrale in Zeeland. Over dit onderwerpen laten rechtse partijen geen gelegenheid onbenut om hun voorkeur voor deze ouderwetse technologie uit te spreken. Omdat ze het klimaat zouden kunnen redden. Kerncentrales produceren dan wel geen CO2 maar bedreigen onze gezondheid op een andere manier: kernafval en het risico op een kernramp. Tsjernobyl lijkt na 25 jaar bijna vergeten. En hoewel veiligheidssystemen nu beter zijn, is een ramp niet uit te sluiten. De kans is weliswaar klein, maar de gevolgen desastreus. Daarnaast blokkeren logge en inflexibele kerncentrales ook nog eens het op grote schaal omschakelen naar schone wind- en zonne-energie.
Wind en zon
Als het aan de SP ligt gaan we zo snel mogelijk werk maken van een schone toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen. Door slimmer met energie om te gaan en minder te verspillen. Maar ook door vervuilende kolen- en kerncentrales zo snel mogelijk te vervangen door windparken op zee en kleinschalige schone energie. Hiermee redden we niet alleen het klimaat, maar verminderen we ook onze afhankelijkheid van Rusland en het Midden-Oosten en helpen we de economie er bovenop. We creëren duizenden banen in de duurzame energiesector en besparen op gigantische uitgaven aan fossiele brandstoffen. De wind en zon waaien en schijnen immers gratis. (Zie ook ons verkiezingsprogramma LINK: )
Borssele II, nee!
De SP in Zeeland kan niet tot na de verkiezingen wachten en is alvast een campagne tegen de komst van een tweede kerncentrale in Borssele gestart. Vorige week werd de kersverse Zeeuwse actiegroep Borssele-2 Nee gelanceerd met een online petitie (link naar www.borssele2nee.eu). De Zeeuwen willen niet nog een levensgevaarlijke kerncentrale en nog meer kernafval in hun achtertuin en zijn van plan alles in de strijd te gooien om dat tegen te houden. Teken nu de petitie en voorkom dat er straks in Zeeland een kerncentrale gebouwd wordt die vijf keer zo groot wordt als de oude kerncentrale Borssele. Zeeland lijkt ver weg, maar ook de Maasvlakte is door de ministers is aangewezen voor kerncentrales. Als straks Borssele II erdoor is, volgt wellicht Maasvlakte-III.