Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Straatkunstenfestival Blikopener
Delft, 5 en 6 juni 2010
Toegang: GRATIS
www.blikopener.net

Blikopener Festival ziet talent doorbreken

Delft, 1 juni 2010 - Aankomend weekend is het weer tijd voor het 12de Blikopener Festival. Dit jaar in een drietal straatjes in het centrum van Delft, een bijzondere locatie. Het gehele weekend is er weer veel kunst te zien van opkomend talent. De traditionele zaterdagavondfinale wordt verzorgd door Hipsick Theatre. Dit eigenzinnige theatercollectief is binnen Blikopener Festival ontstaan en treedt deze zomer voor het eerst op tijdens het wereldwijd toonaangevende festival Mysteryland. Een bewijs van verdiensten voor zowel Hipsick als Blikopener Festival.

Ieder jaar weer melden tientallen jonge en nieuwe kunstenaars zich aan bij Blikopener. Het vrijwilligersinitiatief biedt ze waar nodig een werkruimte, advies en financiële ondersteuning om zich te ontwikkelen. Op het Blikopener Festival, tijdens de jaarlijkse Mooi Weer Spelen, presenteren de verschillende kunstenaars hun projecten. De vertoonde disciplines lopen uiteen van installatiekunst en experimentele film tot dansacts en eigenzinnige theater. Het succes van Hipsick is een uistekend voorbeeld van wat Blikopener zich ten doel stelt.

Initiatiefnemers Nadija Broekhart en Steven Pontolaeng benaderden Blikopener nog maar vijf jaar geleden. Daar wisten ze met hun ideeën kunstenaars met diverse achtergronden te enthousiasmeren. Tegenwoordig wordt het collectief onder leiding van de grondleggers, gedragen door een min of meer vaste kern van artiesten die allen een geschiedenis bij Blikopener hebben. De shows worden gekenmerkt door het gebruik van licht, intrigerende expressies van 'personages' en bijzondere eigentijdse muziek. Zowel op de grotere festivals als op de meer kleinschalige gelegenheden weten ze een blijvende indruk achter te laten.

Uiteraard zijn er op het gratis Blikopener Festival nog vele andere acts te bewonderen. Meer dan dertig deelnemers vertonen op zaterdag en zondag hun kunsten. Een aantal van de acts is tijdgebonden en met een beperkt aantal plaatsen, maar meer dan de helft is doorlopend of verrast het publiek tijdens een bezoek. Geheel in lijn met het thema In Transitie is het festival continu in verandering. De mensen, de kunst én de omgeving. Deze bijzondere straatjes van Delft zijn voor één weekend in handen van Blikopener Festival en het publiek. Voor meer informatie over het programma of Hipsick Theatre kunnen nieuwsgierigen terecht op www.blikopener.net en www.hipsick.nl.

Over Blikopener

Sinds de oprichting in 1998 is Blikopener de eigenwijze culturele broedplaats van de Mooi Weer Spelen, het jaarlijkse straatkunstenfestival in Delft. Het jongereninitiatief biedt jonge opkomende kunstenaars en artiesten de mogelijkheid om hun creaties aan een breed publiek te tonen. De Delftse Mooi Weer Spelen en het Blikopener Festival daarbinnen, vormen het jaarlijkse podium voor de uiteenlopende projecten. Naast de organisatie van het festival, scout Blikopener, dat volledig in handen is van vrijwilligers, het gehele jaar mogelijke deelnemers en biedt ze hen een werkplaats en een werkbudget. Voor meer informatie: www.blikopener.net of www.mooiweerspelen.nl.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie,