Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


wil sterker uit crisis komen

---

Zuidoost wil sterker uit crisis komen

4 juni 2010

Amsterdam Zuidoost moet de komende jaren fors bezuinigen. Naast een ingreep in de ambtelijke organisatie zullen ook tal van gesubsidieerde instellingen de komende jaren de gevolgen hiervan merken. Jeugdbeleid, onderwijs en stimulering van lokaal bedrijfsleven kan echter rekenen op blijvende steun; "Zij maken het mogelijk dat we straks sterker uit de crisis komen", aldus Emile Jaensch, stadsdeelwethouder financiën.

De economische crisis waarin Nederland verkeert maakt dat gemeenten en stadsdelen aanzienlijk minder geld krijgen vanuit het Rijk. Ook ontvangt het stadsdeel minder inkomsten doordat de bouw van woningen en kantoren bijna is stilgevallen en zijn nationale en Europese stimuleringsfondsen gedecimeerd. Zuidoost heeft de afgelopen jaren met name met deze Europese gelden zeer veel voorzieningen weten te realiseren.

In Amsterdam Zuidoost gaan de verminderde inkomsten om een bedrag dat oploopt tot EUR 11,6 miljoen in 2014. Om ook nog ruimte te bieden aan het stadsdeelbestuur voor nieuw beleid bedraagt de totale bezuinigingsopgave EUR 16,1 miljoen. Het stadsdeelbestuur moet de komende jaren dan ook fors ingrijpen op de uitgaven. Jaensch:" Waar we bij eerdere financiële tegenvallers konden volstaan door op alle terreinen wat minder uit te geven volgens de `kaasschaaf-methode', moeten we nu pijnlijke keuzes maken. Bewoners van Zuidoost zullen dan ook absoluut de gevolgen van deze wereldcrisis gaan merken. Het geld is op, we moeten onze euro's investeren in projecten die maken dat we sterker uit de crisis komen."

In de zogenaamde Kadernota geeft het dagelijks bestuur van Zuidoost de richting aan op welke terreinen ze de komende jaren willen bezuinigen en waar ze juist ondanks de crisis in willen blijven investeren.

Een groot deel van de bezuinigingen moet komen uit de stadsdeelorganisatie, waar onder andere door het instellen van een vacaturestop, verminderen van inhuur van personeel en verhogen efficiëntie. De overige bezuinigingen moeten gerealiseerd worden door een versobering of zelfs beëindiging van bestaande taken en subsidies, zoals bij het versoberen van het groenbeheer, bibliotheken en vrouwenempowerment.

Om sterker uit de crisis te komen wil het dagelijks bestuur blijven investeren in bewonersbetrokkenheid, lokale bedrijvigheid, versterken van vakonderwijs, huiswerkbegeleiding en stage- en participatieplekken.

De stadsdeelraad bespreekt de Kadernota op 17 juni in de commissie en 28 juni in de stadsdeelraad. Na de zomer moet dit resulteren in een raadsbreed gedragen uitvoeringsplan; de meerjarenbegroting vanaf 2011.
---