Ingezonden persbericht


Nog steeds "Immer geradeaus" - of is de Duitse Ambassadeur volgend jaar eindelijk welkom bij de dodenherdenking op de Dam?

Groot Duitslanddebat
Museum Boijmans Van Beuningen
Vrijdag 4 juni, 11.30 - 13.00 uur

Blijft Nederland-Duitsland een interland om je voor schrap te zetten of kunnen historische tegenstellingen bijgeschreven worden in de geschiedenisboeken? In een spannend Duitslanddebat wordt over de heg naar de buren gekeken. Duitsland gaat nu al enkele generaties lang op zeer transparante wijze om met de schuldvraag en trauma's van de Tweede Wereldoorlog. Kan Nederland dit ook, of blijven wij hangen in zwart-wit-denken? Wat is ons beeld van Duitsland, wat denkt Duitsland van ons en wat denkt Duitsland van zichzelf? Nu in de Euro-crises alle ogen op Duitsland gericht zijn, is het tijd voor een herbezinning op onze relatie met onze buren.

Museum Boijmans Van Beuningen organiseert op 4 juni in samenwerking met het Goethe Institut het grote Duitslanddebat. Het debat komt tot stand naar aanleiding van de tentoonstelling Nationalgalerie van Thomas Demand, een tentoonstelling waarin het thema Duitsland centraal staat.

De Duitse beeldend kunstenaar Thomas Demand (1964) maakte in 2009, speciaal voor de Neue Nationalgalerie in Berlijn, zijn tentoonstelling Nationalgalerie. In Museum Boijmans Van Beuningen toont Demand tot en met 22 augustus tientallen werken die refereren aan sociaal-maatschappelijke en historische Duitse gebeurtenissen. Demand start zijn werkproces steeds met een in Duitsland zeer bekend beeld uit de media dat hem intrigeert. Van de situaties op de foto maakt Demand manshoge kartonnen modellen die hij vervolgens fotografeert met een professionele camera. Met dit proces creëert Demand ruimte voor een (her)interpretatie van het oorspronkelijke historische beeld. De tentoonstelling Nationalgalerie viel in 2009 samen met twee belangrijke Duitse vieringen, namelijk die van de oprichting van de Bondsrepubliek Duitsland, 60 jaar geleden en de val van de muur, 20 jaar geleden. In Rotterdam valt de tentoonstelling samen met het einde van de Tweede Wereldoorlog, 65 jaar geleden en het bombardement op de stad, 70 jaar geleden.

Het Duitslanddebat wordt geleid door journalist Yoeri Albrecht, panelleden zijn onder andere: auteur Oscar van den Boogaard, NOS correspondent Margriet Brandsma, historicus Hermann von der Dunk en journalist Kerstin Schweighöfer. Er wordt gedebatteerd over het Duitslandbeeld van de Nederlanders en vice versa. Hoe kijken we naar elkaar, zit er in deze blik een ontwikkeling en zo ja in welke richting, en waar zou deze verandering door veroorzaakt kunnen worden? En welke rol spelen de media in deze?

Datum: vrijdag 4 juni
Tijd: 11.30-13.00 uur, deur open om 11.00 uur
Locatie: auditorium Museum Boijmans Van BeuningenKosten: gratis, reserveren verplicht Reserveren: www.boijmans.nl

Het debat wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.


Ingezonden persbericht