Nederlands Jeugdinstituut


Gezinswijzer geopend

www.gezinswijzer.nl biedt kennis over gezinnen voor professionals

Tijdens het Nationaal Congres Opvoedingsondersteuning lanceerden ambassadeur van de jeugdzorg Sara Kroos en Nelleke Groenewegen van het Nederlands Jeugdinstituut de website van de Gezinswijzer: www.gezinswijzer.nl. Dé digitale kennisbank, gevuld met allerlei dossiers over het gezinsleven. De Gezinswijzer is een product van het Nederlands Jeugdinstituut, in opdracht van het ministerie voor Jeugd en Gezin.

Prominent op de agenda
Minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet reageerde positief. "Het gezin staat prominent op de agenda. Tot nu toe moesten professionals en beleidsmakers vaak flink zoeken naar wetenschappelijke kennis en informatie over gezinnen. Aan die zoektocht komt nu een einde. De Gezinswijzer draagt er aan bij om de grote waarde van de 2,5 miljoen gezinnen in Nederland blijvend op de kaart te houden."

Gezinswijzer
De Gezinswijzer bundelt op digitale wijze kennis over gezinnen. De inhoud richt zich op professionals die voor gezinnen werken en op beleidsmakers. De Gezinswijzer biedt een beschrijving van `het gezinsleven'. Ook maakt het professionals attent op interventies, instrumenten, richtlijnen en onderzoek. Momenteel bevat de Gezinswijzer zeven dossiers. Zoals het dossier Geboorte, het dossier Langdurig zieke ouder en het dossier Migrantengezin. Dit zal uitgroeien tot negentien dossiers eind 2011. De Gezinswijzer is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Bezoekers van de Gezinswijzer kunnen in ieder dossier reacties achterlaten. Op die manier wil het Nederlands Jeugdinstituut erachter komen aan welke kennis over gezinnen professionals nog meer behoefte hebben. Ook kunnen reacties gebruikt worden om de dossiers te verbeteren en uit te breiden.

Achtergrond
In 2008 verscheen de Nota Gezinsbeleid 'De kracht van het gezin' (2008) van het ministerie voor Jeugd en Gezin. Deze beleidsnota formuleert vier trajecten om het gezin blijvend op de kaart te zetten. Eén van deze vier is het verzamelen van kennis. Omdat de kennis over gezinsbeleid en de functies van het gezin versnipperd was over verschillende instituten, werd voorgesteld om deze kennis te bundelen. Dit heeft geleid tot het ontstaan van de Gezinswijzer.