Belgische Federale Overheid
Rookverbod in de horeca: nieuwe wetgeving wordt goed opgevolgd
Datum: 04 juni 2010
Sedert 1 januari 2010 geldt er een rookverbod in alle
horecagelegenheden waar maaltijden worden bereid. Voor de restaurants
is deze maatregel reeds van toepassing sedert 2007 maar het rookverbod
werd onlangs uitgebreid tot eetcafés en tavernes bijvoorbeeld.
De invoering van de nieuwe maatregel ging ook gepaard met controles
door de controleurs van de FOD Volksgezondheid en het Federaal
Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Tijdens de
eerste maanden van 2010 controleerden zij zo'n 11 200
horecagelegenheden. Gedurende die periode hebben zij de uitbaters
vooral bijgestaan met advies rond de juiste toepassing van de
wetgeving.
Globaal gezien wordt de nieuwe wetgeving goed opgevolgd. De plaatsen
waar nog mag gerookt worden behalen de slechtste score. Een aantal van
hen leeft de tabakswet van 1991 niet na. Zo zijn er onder meer
problemen met de verdeling in zones, het rookafzuigsysteem of de
aanduiding van de rookvrije ruimten.
Uit die verschillende controles besluit de FOD Volksgezondheid dat de
nieuwe wetgeving gemakkelijker te controleren maar ook na te leven is,
zowel voor de horecasector als voor de rokers.
De uitbaters die betrokken zijn bij de verschillende maatregelen kunnen
meer informatie bekomen via het call center van de FOD Volksgezondheid
(02/524.97.97) of op de website www.roken-horeca.be.