Nederlands Vaccin Instituut


Postmarketingonderzoek DTP- en BMR-vaccin

vrijdag, 04 juni 2010

Postmarketingonderzoek DTP- en BMR-vaccin

In 2008 en 2009 zetten Riet Jongerius, Rudy Burgmeijer en Ilja Rodermans het postmarketingonderzoek (PMO) naar de bijwerkingen van de door het NVI geproduceerde DTP- en BMR-vaccins op poten. Dat onderzoek werd in september 2008 doorkruist door de recall van BMR en, op 10 februari 2009, door de overheidsbeslissing om het NVI niet langer vaccins te laten produceren voor het Rijksvaccinatieprogramma. Het onderzoek werd daarom vroegtijdig gestopt, maar gelukkig kunnen we een aantal conclusies trekken uit de onderzoeksresultaten.

Het was het eerste PMO van beide vaccins, zegt Riet Jongerius. Ons DTP-vaccin was al sinds 1962 op de markt en ons BMR-vaccin sinds 1987. Er waren wel bijwerkingen bekend, maar er was nog niet eerder uitvoerig in kaart gebracht hoe vaak welke bijwerkingen voorkomen. Dit komt juist doordat deze vaccins al langer op de markt zijn: voor nieuwe vaccins is zulk onderzoek wél verplicht. Toch vonden wij het een goede zaak om voor beide vaccins een gedegen veiligheidsprofiel te maken en, waar nodig, artsen- en patiëntenbijsluiters aan te passen.

Online dagboek

Riet, Rudy en Ilja pakten het groots aan. Er werden drie doelgroepen benaderd; kinderen van veertien maanden (BMR-vaccin), kinderen van negen jaar (BMR- en DTP-vaccin) en volwassenen die in het kader van een reis of beroepshalve (militairen, bijvoorbeeld) DTP-vaccin kregen. Iedere deelnemer kreeg een inlogcode, waarmee vanaf de dag van vaccinatie online een dagboek kon worden ingevuld. We wilden weten welke verschijnselen optraden en hoe vaak, zegt Riet. Daarnaast wilden we uitspraken kunnen doen over causaliteit, persistentie en het eventuele verschil in bijwerkingen tussen negenjarigen en volwassenen bij DTP en het verschil in bijwerkingen tussen veertien maanden oude kinderen en negenjarigen bij BMR.

Veiligheid o.k.

Het onderzoeksteam kreeg uit de 9-jarigen groep 1572 volledig ingevulde dagboeken terug. In de 14 maanden oude groep waren het er 391 en in de volwassenengroep 243. Riet: Uit de resultaten blijkt dat pijn, roodheid, zwelling, induratie (een onderhuidse 'harde schijf' op de prikplek) en het minder kunnen bewegen van het ledemaat het meeste voorkomen, maar ook koorts, lusteloosheid, hoofdpijn en misselijkheid werden vaak gemeld. Uit het PMO bleek dat sommige van deze postvaccinale verschijnselen vaker voorkomen dan in de bijsluiter staat vermeld. Deze zal aangepast moeten worden. Een bijwerking ontstaat meestal in de eerste drie dagen na vaccinatie. Bij de 9-jarigen hielden de verschijnselen iets langer aan dan bij de volwassenen. Alleen na de BMR-vaccinatie bij de 14 maanden oude kinderen trad vanaf dag acht een stijging op in het percentage koorts en huiduitslag; dit is te wijten aan het doormaken van een lichte infectie van de verzwakte virusstammen in het BMR-vaccin. Het is zinvol om in de bijsluiter onderscheid in de leeftijdsgroepen aan te brengen. Maar de belangrijkste conclusie is eigenlijk dat het met de veiligheid van beide vaccins goed is gesteld.

Aanrader

Ook over het verloop van het PMO is Riet, ondanks de interventies, tevreden. De samenwerking met verschillende partijen is heel plezierig verlopen en ook het werken met zo'n digitaal dagboek heeft goed gewerkt. Dat is een aanrader voor volgende PMO's. We hebben ook prijzen verloot onder de deelnemers in de verschillende onderzoeksgroepen en dat triggert blijkbaar wel.

Bijzondere dank aan: alle deelnemers, de 9-jarigen met hun ouders, de ouders van 14 maanden oude kinderen en alle volwassenen, omdat zij allen zo bereidwillig waren om aan dit PMO deel te nemen. Alle organisaties die aan het PMO DTP en BMR hebben meegewerkt: GGD Groningen, GGD Midden Nederland, GGD Rotterdam-Rijnmond, GGD Zuid-Holland Zuid, GGD Zuid-Hollandse Eilanden, Instituut en Stichting Jeugdgezondheidszorg Groningen, Thuiszorg Vitras, Ministerie van Defensie en het RIVM.

Kijk voor meer informatie op:

+ Reizigersvaccinaties voor WK fans

+ Polio. Een gevreesde kinderziekte

+ Nederlandse Vereniging voor Microbiologie ondersteunt onderwijs met website