Gemeente Den Haag

Raad sprak over coalitieakkoord


* Laatste wijziging: 04 juni 2010

In zijn vergadering van donderdag 3 juni sprak de raad over het coalitieakkoord. Verschillende fracties stelden vragen over de inhoud van het akkoord. Een aantal fracties had bepaalde wensen met betrekking tot het akkoord en diende hiervoor moties in.

Coalitieakkoord

De vergadering startte met een aantal insprekers die zich uitsprak over de gevolgen van het coalitieakkoord voor het culturele leven in Den Haag. De bezuinigingen op cultuur zouden Den Haag minder leefbaar maken.

PVV

De PVV-fractie vindt dat het coalitieakkoord te weinig aandacht richt op ouderenzorg en veiligheid. Den Haag zou te onveilig zijn en vraagt om een `zero tolerance-aanpak'. Ook de veiligheid in trams en bussen noemt zij als aandachtspunt. Zij noemt ook met name Scheveningen als een aandachtsgebied. Zij zou graag ook cameratoezicht willen inzetten. Deze fractie wil ook aandacht voor zogenaamde `islamisering'. Zij vraagt het college naar de gevallen van mishandeling in Haagse moskeeën. Zij vraagt het college om duidelijkheid wat betreft het Cultuurforum op het Spuiplein.

In de tweede termijn dient de PVV een viertal moties in. Eén motie gaat in op de handhaving op de inburgeringsplicht. In haar tweede motie verzoekt zij het college het VCP terug te draaien. De derde motie gaat over de HTM en pleit voor de aanwezigheid van politie in burger op de trams. In haar laatste motie vraagt zij het college harder op te treden tegen straatterreur. Geen van de moties kreeg de steun van de raad.

GroenLinks

De GroenLinks-fractie is tevreden met een aantal onderdelen in het coalitieakkoord. Wel vraagt zij meer aandacht voor bepaalde aandachtspunten. Zij vraagt het college om de voorgestelde bezuinigingen met de ondernemingsraad te bespreken. Zij dient hiervoor een motie in samen met de fracties Haagse Stadspartij, SP, Politieke Partij Scheveningen, Partij voor de Dieren en Islam Democraten. De raad stemde in met deze motie. Zij maakt zich ook zorgen om de kwetsbare groepen in de stad. Zij wil meer aandacht voor het armoedebeleid. Samen met de fracties Haagse Stadspartij, SP, Politieke Partij Scheveningen, Partij voor de Dieren en Islam Democraten dient zij een motie in waarmee zij het college verzoekt de OZB niet te verlagen en af te zien van de bezuinigingen op armoedebeleid. Deze motie kreeg geen steun van de raad.

Samen met deze fracties dient zij ook een motie in waarmee zij het college verzocht de inkomenspositie van ouderen en arbeidsgehandicapten door wijzigingen in het armoedebeleid niet te verslechteren. Deze motie werd verworpen.

Dezelfde fracties vragen in een andere motie om het realiseren van de contramal in bestaande en nieuwe woongebieden te stimuleren. Ook deze motie werd verworpen. Tot slot dienden deze fracties ook een motie in waarmee zij het college verzochten in de jaarlijkse verantwoordingsverslagen expliciet aandacht te besteden aan de wachttijd voor het beschikbaar komen van een woning voor de doelgroep. Deze motie kreeg geen steun van de raad. De bezuinigingen op cultuur noemt zij disproportioneel.

PvdA

De PvdA-fractie is tevreden met het coalitieakkoord. Zij vraagt of het college meer aandacht kan bieden aan buurtsport. Zij noemt `werk' het beste middel om opgenomen te worden in de samenleving. In de mobiliteit hecht zij veel waarde aan de inzet van goed openbaar vervoer. Wat wonen betreft wil zij meer aandacht voor sociale woningen en het zogenaamde `scheefwonen' tegengaan.

Haagse Stadspartij

De Haagse Stadspartij is minder tevreden met het coalitieakkoord. Zij vraagt onder meer aandacht voor sociale woningen, cultuur en stedelijke ontwikkeling. De fractie stelt ook vragen over de grote bezuinigingsplannen die in het coalitieakkoord staan beschreven. De fractie geeft aan dat er wordt gestreefd naar de verkoop van de aandelenportefeuille Eneco en dat er initiatief wordt genomen om de haalbaarheid van een duurzaam energie bedrijf te onderzoeken. Het Haagse verwarmingsnet valt onder het handelsdeel van Eneco. Het stadsverwarmingsnet zou goede kansen bieden voor het welslagen van een duurzaam energiebedrijf. Deze fractie verzocht het college in een motie om te onderzoeken op welke wijze de gemeente Den Haag bij de verkoop van de Eneco aandelen zeggenschap kan blijven houden op het Haagse stadsverwarmingsnet.

De raad stemde in met deze motie. In een tweede motie die de Haagse Stadspartij samen met de Politieke Partij Scheveningen indiende, gaf zij aan dat het Verkeerscirculatieplan, wat men name ook aan de Noordwestelijke kant tot een toenemende drukte heeft geleid, waar nodig verbeterd moet worden. Zij verzocht het college metingen te doen met behulp van camera's van verkeerspatronen op de buitenring en het gebied daarbinnen. Ook zouden deze metingen in augustus moeten beginnen zodat de impact van het vakantieverkeer kan worden vergeleken met de normale situatie. Deze metingen zouden gebruikt moeten worden bij het verkeersbeleid van het VCP. Zij hield later deze motie aan. De Haagse Stadspartij en de Politieke Partij Scheveningen dienden samen een motie in waarin zij uitspreken dat een eventuele zeezeilhaven géén aantasting van het Zuiderstrand tot gevolg mag hebben. De raad stemde in met deze motie. In een laatste motie verzochten zij het college hoogbouw in Scheveningen te heroverwegen. Deze motie kreeg geen steun van de raad.

SP

De SP-fractie vindt de splitsing van de verantwoordelijkheden op het gebied van ruimtelijke ordening in de wethouder-portefeuilles onlogisch. Deze fractie vindt ook dat de gevolgen van de crisis niet op de schouders van de allerarmsten terecht moet komen. Zij diende samen met de fracties Haagse Stadspartij, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de Politieke Partij Scheveningen hiervoor een motie in waarmee zij het college verzocht het budget voor armoederegelingen en armoedebestrijding in deze raadstermijn niet af te laten nemen. Deze motie kreeg geen steun van de raad.

In een tweede motie vroeg de SP-fractie samen met de fracties GroenLinks, Haagse Stadspartij en de Politieke Partij Scheveningen het college om te voorkomen dat er gedwongen ontslagen zullen vallen bij het afbouwen van de ID-regeling. Ook deze motie kreeg geen steun van de raad.

In een laatste motie verzoekt zij het college om een verlaging van de raadsvergoeding met 10% uit solidariteit met Hagenaars die vanwege de huidige economische situatie minder te besteden hebben. Deze motie werd verworpen.

VVD

De fractie VVD is tevreden met het coalitieakkoord. Wel vraagt deze fractie meer aandacht voor een aantal specifieke onderdelen. Zo vroeg zij meer aandacht voor de leefbaarheid in de Doubletstraat. Zo zouden de `activiteiten' in deze straat verplaatst moeten worden naar een andere locatie om de ondernemerschap en leefbaarheid in die omgeving te verbeteren.

Politieke Partij Scheveningen

De Politieke Partij Scheveningen vraagt het college waarom de 30% norm voor sociale woningbouw losgelaten is. Deze fractie vraagt ook aandacht voor dak- en thuislozenopvang. Deze fractie mist initiatieven in het coalitieakkoord voor de ontwikkeling van Scheveningen. Zij dient een motie in waarmee zij het college verzoekt de voorgenomen OZB-vrijstelling voor sportverenigingen niet uit te voeren en de hierdoor vrijgekomen middelen te gebruiken om brede buurtscholen in staat te stellen hun leerlingen gratis lid te maken van de sportvereniging in de buurt. Deze motie werd verworpen.

Partij voor de Eenheid

De Partij voor de Eenheid roept het college op om een acceptatienota op te stellen en vraagt aandacht voor de kwaliteit van het inburgeringsbeleid. Zij vraagt ook aandacht voor veiligheid in de stad. Zij vraagt in het bijzonder om meer handhaving. Cameratoezicht vindt zij geen correcte maatregel om de veiligheid te verbeteren. Deze fractie vraagt om een betere verlichting op straat. Dit zou de werkelijke veiligheid kunnen verbeteren. Ook onderwijst en sportdeelname vindt zij belangrijke aandachtspunten. Wat het parkeerbeleid betreft, vraagt zij het college om het betaald parkeren in Den Haag onder de loep te nemen. Volgens deze fractie kan welzijn op een andere, kleinschaliger manier worden aangepakt. Tot slot vraagt deze fractie wat het college wil doen op het terrein van burgerschap.

D66

De fractie D66 spreekt zich positief uit over het coalitieakkoord. Deze fractie vindt het belangrijk dat Hagenaars weten wanneer zij in kunnen stappen in een inspraakprocedure. Zij wil een transparante bestuurstijl. Daarom wil zij graag een nieuwe participatieverordening van kracht laten gaan. In elk beleidsvoorstel moet duidelijk worden omschreven of Hagenaars hieraan kunnen participeren en wanneer dat al het geval is, hoe het staat met de inbreng van de Hagenaars. De fractie vraagt het college hoe de inbreng van Hagenaars in de verkenning wordt meegenomen. Deze fractie wil zich blijven inzetten voor een veilige, leefbare stad. Zij is tevreden met de plannen voor duurzaamheid in de stad.

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren wil meer aandacht voor dierenwelzijn in de stad. Zij wil graag weten hoe Den Haag gaat investeren in duurzame energie. Zij stelt vragen over wat het college wil doen voor het behoud van biodiversiteit. In een motie vraagt zij het college om bij de komende begroting de hondenbelasting af te schaffen. Deze motie werd verworpen.

Islam Democraten

De Islam Democraten-fractie vraagt meer aandacht voor (bijzonder) onderwijs. Zij vindt dat het armoede- en emancipatiebeleid meer aandacht behoeft.

CDA

Het CDA wil in de komende jaren stilstaan bij leefbaarheid en noemt het belang van een beschavingsoffensief. Ook de onderhoud en veiligheid in de openbare ruimte is belangrijk voor deze fractie. Deze fractie wil ook de overconcentratie van coffeeshops in de woonwijken aanpakken.

Wethouder Marnix Norder geeft aan dat er afspraken zijn gemaakt in het coalitieakkoord. Wat betreft de vragen over sociale woningbouw geeft hij aan dat er verschillen in inzicht zijn binnen het college. Op sommige plekken zal de behoefte aan sociale woningbouw hoger zijn dan op andere plekken. Wat betreft de zeezeilhaven geeft de wethouder aan hier onderzoek naar te willen doen.

Wethouder Marjolein de Jong zegt dat Den Haag een nog mooier cultuurbeleid krijgt, maar dat er ook maatregelen genomen moeten worden in het kader van bezuinigingen. Wethouder Karsten Klein geeft aan dat er behalve bezuinigingen ook investeringen in de stad zijn gepland. Wethouder Rabin Baldewsingh geeft aan dat het college bij de uitvoering van de bezuinigingen in de gemeentelijke organisatie rekening zal houden met de procedures die gelden betreft de raadpleging van de ondernemingsraad.

Op reactie van vragen van de raad antwoordt wethouder Marjolein de Jong deze maand te kunnen vertellen op welke onderdelen van cultuur bezuinigd moet worden. Ook geeft zij aan dat er op Kijkduin niet wordt vastgehouden aan de 30% norm sociale woningbouw. Wethouder Peter Smit geeft aan dat er voor de veiligheid in het openbaar vervoer al beveiliging wordt ingezet.

Wethouder Ingrid van Engelshoven bedankt de raad voor de steun voor de bredebuurtscholen. Wethouder Kool geeft aan dat wat de inkomenspositie van ouderen en gehandicapten betreft hij met een voorstel komt waarin dit ook in detail wordt uitgewerkt. Burgemeester Jozias van Aartsen is tevreden met het coalitieakkoord en geeft aan dat er altijd meer behoefte is aan veiligheid dan het aanbod mogelijk is. Den Haag heeft ook meer politie nodig. Wat straatroof betreft is de hoeveelheid gestegen van 248 in 2008 naar 306 in 2009. Het beleid zal erop toegespitst zijn om dit tegen te gaan.

Benoemingen

De raad stemde in met de benoeming van het nieuwe presidium bestaande uit voorzitter Lobke Zandstra (PvdA), Machiel de Graaf (PVV), Iris Michels-Spee (VVD), David Rietveld (GroenLinks) en Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij).

Verder stemde raad in met de volgende benoemingen:
* Bas Sepers (PvdA) als voorzitter van de commissie Ruimte.
* Saskia Mulder (PvdA) en Joost Sneller (D66) lid van het Algemeen Bestuur van Stadsgewest Haaglanden.

* Daniëlle de Winter als plaatsvervangend lid van de Rekeningencommissie

* Henk Kool (PvdA), Marnix Norder (PvdA) en Peter Smit (VVD) als leden van het Algemeen Bestuur van het Bedrijfmaatschap Harnaspolder.

* Marjolein de Jong (D66) als plaatsvervangend lid Algemeen Bestuur Bedrijfmaatschap Harnaspolder.

* Marnix Norder (PvdA), Henk Kool (PvdA) en Peter Smit (VVD) als lid van het Algemeen Bestuur van het Industrieschap Plaspoelpolder.
* Plaatsvervangende leden van het Algemeen Bestuur van het Industrieschap Plaspoelpolder zijn Marjolein de Jong (D66), Karsten Klein (CDA) en Sander Dekker (VVD).

Een samenvatting van deze vergadering is vanaf maandag 7 juni 13:00 uur te zien op Den Haag TV en op deze website. De gehele vergadering is terug te zien via Mijn Raad.