Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Reactie op "Undercover in Nederland"

4 juni 2010

De redactie van het televisieprogramma "Undercover in Nederland" heeft een zogenoemde "signaleringslijst" in handen gekregen uit november 2009, met daarop ongeveer 2800 namen van mensen die niet zomaar een nieuw paspoort mogen krijgen of die hun paspoort moeten inleveren.

De belangrijkste redenen dat iemand op de lijst kan komen:
* iemand is binnen vijf jaar drie keer een paspoort kwijtgeraakt (gaat er dus onzorgvuldig mee om of handelt erin);
* iemand heeft een betalingsachterstand op basis van wet of vonnis (bijvoorbeeld alimentatie, studiefinanciering, belastingschuld);
* vervallen van het Nederlanderschap;
* in faillissementszaken;
* i.v.m. strafbare feiten.

De mensen die op de lijst staan, weten dat zelf doordat ze per brief geïnformeerd zijn.

Elke maand stuurt het Agentschap BPR (Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten) van het Ministerie van BZK zo'n signaleringslijst naar alle gemeenten en naar alle vestigingen van de Koninklijke Marechaussee. Dit gebeurt met de vermelding "dienstgeheim". Zodra een gemeente of een vestiging van de Marechaussee een actuele lijst krijgt, moet de lijst van de vorige maand vernietigd worden. Op deze manier moet de privacy van de mensen op de lijst bewaard worden.

Blijkbaar is er bij één gemeente iets flink misgegaan: iemand die bij een gemeente een gemeentegids aanvroeg, kreeg per ongeluk niet de gevraagde gids maar de signaleringslijst toegestuurd.

Het Ministerie van BZK waardeert het dat de redactie van Undercover in Nederland de lijst zelf niet openbaar heeft gemaakt. Presentator Alberto Stegeman heeft de lijst afgelopen donderdag teruggegeven aan het Agentschap BPR.

Het ministerie zal alle ontvangers van de lijst er nogmaals op wijzen er zorgvuldig mee om te gaan en de oude lijst van de vorige maand te vernietigen. Ook wordt nagedacht over een andere manier van verspreiden, bijvoorbeeld in de vorm van een digitaal, beveiligd bestand in plaats van op papier.