Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

4 juni 2010

"Lieverd, wat zullen we stemmen?"

Partners beïnvloeden elkaars stemgedrag

In tegenstelling tot de algemene aanname dat een politieke voorkeur vooral een individuele keuze is, blijken partners elkaar bij het kiezen van een politieke partij sterk te beïnvloeden. Dit constateren de sociologen Hilde Coffé van de Universiteit Utrecht en Ariana Need van de Universiteit Twente. Hun artikel verscheen in het meinummer van het Britse wetenschappelijke tijdschrift 'Electoral Studies'.

Op basis van gegevens uit de Nederlandse Familiesurvey uit 2000 en 2003 stellen de onderzoekers vast dat partners in hoge mate kiezen voor eenzelfde politieke stroming (links, confessioneel en rechts). De vraag die de onderzoekers zich vervolgens stelden, is of dit komt doordat partners vaak dezelfde sociaaleconomische achtergrond hebben of omdat ze elkaar direct beïnvloeden.

Wederzijdse invloed

Coffé en Need laten zien dat bij linkse en confessionele kiezers een klein deel van de gelijkheid in stemgedrag wordt verklaard door de sociaaleconomische achtergrond die partners delen, maar dat het vooral om een wederzijdse beïnvloeding gaat. Bij rechtsstemmende partners speelt de sociaaleconomische achtergrond zelfs helemaal geen rol. "De overeenkomende politieke voorkeur van rechtsstemmende partners is primair het resultaat van wederzijdse invloed van de partners", aldus Coffé en Need.

Bescheiden rol voor achtergrond

De onderzoekers concluderen dat in onderzoek naar de politieke keuzes van het electoraat te vaak wordt gekeken naar de kiezer als geïsoleerd individu, waarbij de sociaaleconomische achtergrond van de kiezer veelal als verklaring wordt aangedragen voor het stemgedrag. Daarbij wordt geen rekening gehouden met de invloed van de omgeving, en in het bijzonder die van de partner. Zodra met de politieke voorkeur van de partner rekening wordt gehouden, blijkt de individuele sociaaleconomische achtergrond echter slechts een bescheiden rol te spelen bij het bepalen van de politieke stroming die de kiezer aanhangt.

Het artikel in 'Electoral Studies' is op te vragen via r.b.keeris@uu.nl.




Universiteit Utrecht