FloraHolland



Leden akkoord met jaarcijfers, erkenning voor sector door Mainportstatus

FLORAHOLLAND AALSMEER, 4 juni 2010 (persbericht) - Voor het eerst in de geschiedenis gaat bloemenveiling FloraHolland de helft van de in 2009 opgebrachte liquiditeitsbijdrage terugstorten aan de leden. Dat was een van de agendapunten tijdens de algemene ledenvergadering van FloraHolland, donderdagavond 3 juni in Aalsmeer. De coöperatieleden gingen akkoord met de jaarrekening 2009. De heer J. (Jan) Andreae, deskundig op het gebied van internationale retail, werd benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen. Goed nieuws was ook het feit dat de sierteeltsector, verenigd in Greenport Nederland, de status van Mainport krijgt.

Leven in markt
"Velen kijken niet graag terug op 2009", zei bestuursvoorzitter Bernard Oosterom in zijn openingswoord. "Ieder van u ondervond de gevolgen van de crisis aan den lijve. Het lijkt intussen gelukkig iets beter te gaan. Er zit leven in de markt. Ik constateer ook dat de coöperatieve afzet een systeem biedt, dat onmiddellijk positief reageert als de vraag aantrekt. Doel van onze coöperatie is, uw ondernemerschap ruim baan te geven en succesvol te laten zijn. Dat doen we zorgvuldig, omdat er verschillen zijn in ondernemen. Maar we moeten ook vernieuwend zijn, en snel bovendien. Dat vraagt de markt van ons."

Erkenning door Mainportstatus
De verlening van de Mainportstatus aan Greenport Nederland - onderwerp van een advies van de Commissie Nijkamp aan de Rijksoverheid - heeft politiek draagvlak. "Na Luchthaven Schiphol en de Rotterdamse haven is dit voor Greenport Nederland een juiste erkenning om de slag naar een duurzame toekomst te maken", zei algemeen directeur Timo Huges. Huges pleitte ook hier voor voldoende productieruimte voor de sierteelt. "De Nederlandse sierteeltsector blijft sterk, ook na de crisis. Onze kracht ligt in onze compleetheid. Samen vormen wij een cluster, een keten waarvan de schakels in elkaar grijpen en elkaar versterken. Daarom moet het productieareaal in Nederland gehandhaafd blijven." Over beeldveilen, in de rondvraag een belangrijk aandachtspunt, zei Huges: "We geloven in virtualisering, ook omdat die leidt tot marktverbreding en onze kwekers de gelegenheid geeft zich verderop in de keten te positioneren. Maar het is geen doel op zich. Het is niet zo dat we ernaar streven om heel snel tot 100 procent beeldveilen te komen. Verdere introductie van beeldveilen gebeurt in dialoog met kwekers en klanten en getemporiseerd."