Persbericht van de Universiteit Utrecht
3 juni 2010
Utrecht Allergie Consortium (UAC) van start
Utrechtse wetenschappers en behandelaars verenigd tegen allergie bij mens én dier
Allergische aandoeningen zijn een groeiend probleem. Naar schatting heeft inmiddels 50% van de jongvolwassenen een allergie, waarvan een derde regelmatig klachten heeft. De indirecte effecten van allergieën lopen uiteen van leerachterstand bij kinderen, tot grote economische schade door verlies van arbeidsuren bij volwassenen. In Utrecht hebben onderzoekers en behandelaars zich nu verenigd vanuit humane én veterinaire disciplines in het Utrecht Allergy Consortium (UAC) om de ontwikkeling van nieuwe kennis en medicijnen te versnellen.
De belangrijkste allergische aandoeningen zijn allergisch astma, allergische rinitis (ontstoken neusslijmvliezen, zoals hooikoorts), eczeem en voedselallergie. Deze aandoeningen zijn meestal niet levensbedreigend, echter daardoor worden de effecten ervan nogal eens onderschat. Kinderen met een allergie lopen tussen hun vierde en achttiende gemiddeld één jaar leerachterstand op. Het verlies van arbeidsuren door ziekte levert alleen al binnen Europa een economische schade van 385 miljard euro op, nog los van de kosten van de gezondheidszorg zelf.
Grote samenwerking
Bij de Universiteit Utrecht wordt binnen verschillende disciplines al jaren allergieonderzoek van hoge kwaliteit uitgevoerd. Binnen het UAC gaan het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Institute for Risk Assessment Sciences, de faculteit Diergeneeskunde en het departement Farmacie intensiever samenwerkend de allergieproblematiek te lijf; een unieke multidisciplinaire aanpak van onderzoek, diagnostiek en behandeling van allergie. Uniek hierbij is ook de samenwerking tussen de humane geneeskunde en de diergeneeskunde. Onder grotere zoogdieren als honden, paarden en varkens, neemt het aantal allergische aandoeningen namelijk ook sterk toe, vaak met dezelfde behandelingsvraagstukken als bij mensen.
UAC-startsymposium
Op vrijdag 4 juni organiseert het Utrecht Allergy Consortium haar startsymposium. Sprekers uit Nederland, Duitsland, Zwitserland en Canada presenteren hun onderzoek en discussiëren over nieuwe inzichten in de aanpak van allergische aandoeningen.
Universiteit Utrecht