Nieuwe gespecialiseerde kliniek voor klachten van bekkenbodem opent deuren in Brussel

03/06/2010 08:30

EVERAETS & CO

Brussel, 3 juni 2010 - Bekkenbodemproblemen komen frequent voor. Zo heeft één vrouw op vier wel eens last van urineverlies. Problemen bij de stoelgang en pijn in het gebied van de bekkenbodem zijn vaak gehoorde klachten. Ongeveer één vrouw op tien krijgt in haar leven met verzakking van organen te maken. Daarom opende de Kliniek Sint-Jan in Brussel zopas een gespecialiseerde kliniek voor bekkenbodemklachten. Voor veel vrouwen is het moeilijk om over dit soort problemen te praten, uit schaamte of omdat ze denken dat er weinig aan gedaan kan worden. In de bekkenbodemkliniek werkt een multidisciplinair team met specialisten uit verschillende vakgebieden samen. Zij bekijken elke specifieke klacht vanuit hun eigen kennis en ervaring, en stellen een gezamenlijk behandelplan voor.

De bekkenbodem is het geheel van spieren en bindweefsels aan de onderzijde van het bekken. De plasbuis, het rectum (dikke darm) en de vagina monden erin uit. Meestal is de bekkenbodem een beetje aangespannen. Door te ontspannen laat de bekkenbodem toe dat urine, stoelgang en flatus (windjes) kunnen passeren en dat seksualiteit mogelijk is. Wanneer er in dit complexe geheel iets misloopt, of als er bijvoorbeeld na een bevalling weefsels beschadiging oplopen, kunnen er specifieke klachten optreden:

- urine-incontinentie, veelvuldig plassen en blaasontstekingen

- stoelgangincontinentie of juist moeite om de ontlasting kwijt te raken

- verzakking van organen doorheen de bekkenbodem

- pijn in het gebied van de bekkenbodem en problemen bij seksualiteit

Behandeling

Afhankelijk van de klachten en het probleem zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Soms kan een kinesitherapeut door oefening en advies klachten onder controle krijgen. Voor andere aandoeningen is een behandeling met medicatie of met hulpmiddelen zoals een ring aangewezen. Voor weer andere klachten is een operatie de meest aangewezen behandeling. In veel gevallen zal een combinatie van behandelingen de beste oplossing bieden.

Praktisch:

Kliniek Sint-Jan, Bekkenbodemkliniek, Site Kruidtuin, Kruidtuinlaan 32 - 1000 Brussel, tel: 02 891 09 82 - raadplegingen elke werkdag.

Contact pers (niet geschikt voor publicatie):

* Isabelle de Meyere, communicatieverantwoordelijke, tel: +32 2 221 90 54 - +32 486 34 59 31

* Dr. Susanne Housmans, gynaecoloog & medisch coördinator van de bekkenbodemkliniek, tel: +32 2 221 97 67

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel