Ingezonden persbericht


Installatie Fontyslector Media Jurriënne Ossewold in Van Abbemuseum Eindhoven

Jurriënne Ossewold (1963) spreekt aanstaande donderdag 3 juni haar lectorale rede uit in het Van Abbemuseum in Eindhoven ter gelegenheid van haar installatie als lector Media/Interactie & Narratie bij Fontys Hogescholen. In het kader hiervan is er ook een expositie in het museum van werk dat studenten gemaakt hebben tijdens hun studie bij het Fontys FutureMediaLab dat deel uitmaakt van het Lectoraat Media.

Het lectoraat van Ossewold is een interdisciplinair lectoraat van de volgende hogescholen van Fontys: ICT, Journalistiek, Communicatie en Kunsten. De werkzaamheden van het lectoraat van Ossewold concretiseren zich in het Fontys FutureMediaLab. Dit lab is een interdisciplinaire werkplaats voor media & innovatie van de deelnemende hogescholen van Fontys en richt zich op innovatie op het gebied van media en op het ontwikkelen van nieuwe concepten en formats die passen bij de 21ste eeuw. Hierbij gaat het niet zozeer om het vernieuwen als doel op zich, maar om het zoeken naar en experimenteren met nieuwe ideeën en beelden - gevoed vanuit verschillende expertises.

De mens centraal
Met dit lab wil Ossewold concreet inhoud geven aan haar lectoraat. In haar rede donderdag 3 juni gaat zij nader in op de inhoud van haar lectoraat en buigt zij zich over de algemeen aanvaarde opvatting dat de ontwikkeling van media vanzelfsprekend vooral economisch/commercieel en technologisch gedreven is. Zij zet daar het volgende tegenover: 'Ik wil onderzoeken hoe we innovatieve mediaconcepten kunnen ontwikkelen vanuit ideeën als inhoudelijke duurzaamheid en conceptuele en creatieve innovatie. Daarbij speelt storytelling een cruciale rol. Ik stel bij de ontwikkeling van media de mens centraal. Een puur commerciële en/of technologische benadering gaat vaak aan de mens voorbij. Technologie is een inspiratiebron en maakt veel dingen mogelijk. Maar je moet wel goed voor ogen houden dat media er zijn voor mensen en niet omgekeerd.'

Innovatief mediaproduct
Vanuit deze visie worden binnen het Fontys FutureMediaLab nieuwe concepten en formats ontwikkeld. Studenten en docenten van de participerende Fontys hogescholen dragen daar aan bij vanuit hun verschillende achtergronden en proberen via 'out of the box-denken' tot nieuwe inzichten te komen. Voorbeelden van die aanpak zijn te zien in het Van Abbemuseum. Zo gingen negentien studenten van de deelnemende hogescholen in het Fontys FutureMediaLab aan de slag met de opdracht om vanuit het thema 'ghetto media' een innovatief mediaproduct te ontwikkelen dat dient als cultuurdrager voor een gemeenschap of subcultuur. In het museum exposeren zij daarover. Een ander voorbeeld is het boerenbestaan. Onder de noemer Wijland 2050 richtte een groep studenten zich op het toenemend belang van boeren in onze samenleving als degenen die ons voorzien van onze basale levensbehoeften (voedsel, kleding, medicijnen en energie). Zij ontwikkelden een speels laboratorium waarin kinderen aan de hand van proefjes in het boerenbestaan duiken. Kinderen kunnen bijvoorbeeld zelf een molen aandrijven met zonne-energie en verschillende kruiden verbouwen.

Programma
Ossewold spreekt haar rede uit op donderdag 3 juni in het Van Abbemuseum in Eindhoven, aanvang 15.30 uur. Vooraf is er vanaf 14.00 uur gelegenheid om de tentoonstelling van het Fontys FutureMediaLab in het museum te bekijken. De bijeenkomst wordt om 15.30 uur geopend door Nienke Meijer, lid van de Raad van Bestuur van Fontys Hogescholen. Daarna volgt de lectorale rede van Ossewold en om 16.20 uur wordt zij geïnstalleerd door Ad Vissers, directeur Fontys Hogeschool ICT, namens de vier in het lectoraat participerende hogescholen. Aansluitend is er een receptie in het museumcafé. De expositie is tot en met 13 juni in het Van Abbemuseum te zien. Het Van Abbemuseum is een heel geëigende omgeving voor deze activiteit. Thema's als identiteit, kunst en media als cultuurdragers en storytelling, en het centraal stellen van de menselijke ervaring spelen immers een belangrijke rol in het museum.

///// EINDE PERSBERICHT/////