Politiebond ACP

3 juni 2010

Situatie bij de politie zorgwekkend

De ACP heeft een inventarisatie gemaakt van alle zaken die het afgelopen jaar in de politiewereld hebben gespeeld. Daarbij is de conclusie dat de situatie bij de politie zorgwekkend is. In het belang van de collega's en burgers wil de ACP deze situatie nadrukkelijk onder de aandacht van alle politieke partijen brengen. Zeker met de verkiezingen voor de deur.
ACP: "De politiek moet na de verkiezingen kleur bekennen in het nakomen van haar beloften ten aanzien van politie en veiligheid."

ACP: "De politiek moet na de verkiezingen kleur bekennen in het nakomen van haar beloften ten aanzien van politie en veiligheid."

In de verkiezingscampagnes wordt veel gesproken over herstel van de economie en bezuinigingen. Wat ontbreekt in de discussie is de link tussen veiligheid en economie. Uit zowel de historie als actuele situaties in onder meer Europa blijkt dat orde, rust en veiligheid cruciale voorwaarden zijn voor herstel en ontwikkeling van een economie. Alleen het op orde brengen van de financiële huishouding van Nederland is niet voldoende. Veiligheid is een absolute basisvoorwaarde voor investeringen door het bedrijfsleven in de economie. Daarnaast is het van wezenlijk belang voor de persoonlijke situatie van burgers en hun leefomgeving.

Cruciale rol

Kortom: herstel van de economie is in hoge mate afhankelijk van zowel de objectieve veiligheid als het veiligheidsgevoel. De politie speelt hierin een cruciale rol. De situatie bij de politie is echter zorgwekkend. Onderstaand een overzicht van thema's die hieraan, volgens de ACP, debet zijn:


- De politie is tweemaal geconfronteerd met plannen om het politiebestel 1993 te herzien. Uiteindelijk zijn die plannen, onder meer door de kabinetscrisis, gestrand. Hierdoor is veel onrust ontstaan binnen de politieorganisatie en dat leidt af van het dagelijkse politiewerk.


- Gedurende deze kabinetsperiode is de politie geconfronteerd met een bezuiniging van bijna 300 miljoen euro. Deze bezuiniging zou niet ten koste mogen gaan van de personele sterkte van de politie. Efficiëntere samenwerking zou voldoende moeten zijn. Deze samenwerking is echter gekoppeld aan de herziening van de politiewet. Deze wet zal voorlopig (nog) niet in behandeling worden genomen door de Tweede Kamer. Gevolg is een dreigend verlies van ruim 2000 arbeidsplaatsen bij de politie.


- In deze kabinetsperiode is bijna 50 procent van de regiokorpsen onder financieel toezicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken geplaatst vanwege hun financiële positie.


- In het kader van de economische crisis dreigt een extra bezuiniging op de politiesector. Verdere bezuinigingen op politie en justitie zal onherroepelijk gevolgen hebben voor het veiligheidsniveau in Nederland. Ook zal het tot inkrimping van de capaciteit van de politie leiden. Op dat punt sluit de ACP zich aan bij de zorg die de voorzitter van het College van procureurs-generaal, de heer H. Brouwer, hierover vorige week uitte.


- Daarnaast is in opdracht van de korpsbeheerders een onderzoek uitgevoerd naar de wijze van financiering van de politie. De conclusie van dit onderzoek luidt dat de politie in 2016 de in de Tweede Kamer afgesproken sterkte van 52.200 niet kan betalen. Het tekort zal circa 250 tot 300 miljoen euro bedragen. Omgerekend naar politiemensen hebben we het dan over 2000 tot 2500 medewerkers die niet betaald kunnen worden.


- Gisteren is een rapport openbaar gemaakt over het aantal zaken dat bij de politie op de `plank' ligt. Uit onderzoek, door bureau AEF, blijkt dat er ruim 150.000 onderzoeken niet uitgevoerd kunnen worden. De ACP is van mening dat dit een maatschappelijk (en dus ook politiek) onaanvaardbare situatie is. Het is aan burgers niet uit te leggen dat zaken, waarbij daders bekend zijn in bijvoorbeeld zedenzaken en overvallen op de plank blijven liggen. Uit het onderzoek blijkt ook dat de politie voor het oppakken van deze zaken ongeveer 4000 extra politiemensen nodig heeft.

Onrust

Conclusie is dat de politie financieel in erg zwaar weer zit. Bij het uitblijven van politieke besluiten zal dit ten koste gaan van 2500 tot 4000 arbeidsplaatsen. Dat brengt grote onrust met zich mee binnen de politie. Ook zal het leiden tot een toename van criminaliteit en veiligheid in dit land met alle negatieve economische effecten als gevolg.

Kleur bekennen

De politiek moet na de verkiezingen kleur bekennen in het nakomen van haar beloften ten aanzien van politie en veiligheid. Aan loze beloften hebben we niets. Het herstel van de Nederlandse economie en het handhaven van de veiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
---