VU medisch centrum

MammaKits: Voor als de babyblues maar niet overgaat

3 juni 2010

Een moeder met pasgeboren baby, wallen onder haar ogen en duidelijk bekaf: het hoort er allemaal bij, vinden sommigen.

Foto: Mark van den Brink Baby's houden hun ouders immers 's nachts wakker, en kunnen zeker in het begin maar een paar uur zonder eten. "Maar de 'baby blues' duren normaal gesproken maar twee tot drie weken. Daarna moeten ouders en baby samen een ritme hebben gevonden", vertelt Agaath Drost, geestelijk verzorger bij Prezens. "Is dat niet het geval, dan kan er sprake zijn van een perinatale depressie en is snel ingrijpen belangrijk. Met MamaKits geven we die vrouwen laagdrempelig toegang tot hulp. Eén mailtje en ze kunnen binnen twee weken bij ons langskomen. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig."

Het aantal vrouwen dat met depressieve klachten kampt rond de komst van hun baby is behoorlijk groot. Zeker 10% van de vrouwen heeft er in meerdere of mindere mate last van. In Amsterdam, met jaarlijks 10.000 geboortes gaat het dus om zo'n 1.000 vrouwen. "Maar er rust een enorm taboe op. Immers de baby is lief en zeer gewenst, iedereen verwacht dus een stralende moeder, en geen vermoeide, labiele vrouw die nergens meer zin in heeft."

Stap voor stap
De aanpak is simpel: vrouwen krijgen om te beginnen drie ondersteunende gesprekken. "Dan kunnen we de moeders met een lichte depressie stapje voor stapje helpen structuur in hun dagen te brengen. Een middagje in de week 'vrij' zijn, om gewoon weer eens vriendin en niet alleen maar moeder te zijn kan dan al helpen. Bij ernstige gevallen kunnen we ze snel doorverwijzen, en hoe eerder er met een behandeling wordt begonnen hoe effectiever het is. We kunnen zelfs vóór de geboorte ondersteuning geven als er psychische problemen dreigen. We hebben voor hen bijvoorbeeld een cursus 'In blijde verwachting en toch niet blij' ontwikkeld. En daarnaast kunnen vrouwen bij ons terecht voor een ondersteuningsgroep 'Als roze wolken donderen'. Alleen al de ontdekking dan ze niet alleen staan met hun depressieve gevoelens kan deze vrouwen enorm helpen."

Er is al ruim twee jaar ervaring met MamaKits opgedaan in de regio Haarlem. Sinds medio april kunnen ook Amsterdamse vrouwen bij Presenz terecht voor deze vorm van laagdrempelige hulpverlening. MamaKits is bereikbaar via telefoonnummer 7884570, mamakits@ggzingeest.nl .

Monique Krinkels
bron: Tracer