Crisisjaar maakt Brabant en BOM sterker
03/06/2010 12:30
Brabantse Ontwikkelings Maatschappij NV (BOM)
Jaarverslag toont paradox aan resultaten
Het crisisjaar 2009 is zowel voor de Brabantse economie als voor de N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) in veel opzichten een paradoxaal jaar geweest. Dat constateert de BOM in haar jaarverslag over het afgelopen jaar. De economische crisis heeft gevoelige klappen uitgedeeld en is in haar gevolgen nog merkbaar. Toch ziet het er naar uit dat zowel Brabant als de BOM hechter en sterker uit het crisisjaar 2009 tevoorschijn zullen komen.
Een van de gevolgen van de crisis is het negatieve financiële resultaat van de BOM over 2009, dat met -1,7 miljoen euro overigens lager is dan de -2,5 miljoen euro van het jaar daarvoor. Dat resultaat wordt voor het overgrote deel veroorzaakt door de risico's die vastzitten aan de participaties die de BOM neemt in jonge, innovatieve ondernemingen. Door de slechte economische omstandigheden heeft de BOM in 2009 voor een aantal participaties financiële voorzieningen moeten treffen. Niettemin is het aantal participaties en vervolginvesteringen in 2009 gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor en is ook het aantal starterfinancieringen toegenomen. Daarnaast heeft de BOM er op het gebied van financiering in 2009 belangrijke taken bij gekregen. Zo is de ontwikkelingsmaatschappij belast met de uitvoering van het MKB Innovatiefonds en het Spin Off Fonds. Met deze fondsen, die door de Provincie als crisismaatregel in het leven zijn geroepen, is een gezamenlijk investeringsvermogen gemoeid van 36,4 miljoen euro.
New business
De betrokkenheid van de BOM bij genoemde fondsen toont aan dat de Provincie aan de ontwikkelingsmaatschappij in toenemende mate een belangrijke rol toedicht als het gaat om de economische structuurversterking van Brabant. De BOM ontwikkelde voor beide fondsen het businessplan en realiseerde voor de uitvoering van het MKB Innovatiefonds, samen met Brainport Development en Rewin, bovendien een uniek samenwerkingsverband met de bankensector in Brabant. Ook op andere gebieden was 2009 voor de BOM niet slechts een jaar van business as usual maar vooral een jaar van veel new business. Zo beleefde de herstructurering van bedrijventerreinen een tempoversnelling, mede als gevolg van het extra bedrag van 10 miljoen euro dat de Provincie als onderdeel van de crisismaatregelen daarvoor uittrok. Hierdoor hebben verschillende projecten versneld doorgang kunnen vinden. Als partner in de Brabantse Herstructureringsmaatschappij voor Bedrijventerreinen (BHB) treedt de BOM op als beheerder van het kapitaalfonds waaruit de benodigde investeringen kunnen worden gefinancierd. De slagkracht van de BOM bij de herstructurering van bedrijventerreinen is in 2009 duidelijk verder toegenomen. Gemeenten en bedrijfsleven waarderen de manier waarop de ontwikkelingsmaatschappij haar rol als procesmanager oppakt en aanstuurt op meer regionale samenwerking. Landelijk staat de BOM inmiddels te boek als een erkend expertisecentrum op het gebied van de herstructurering van bedrijventerreinen.
Buitenlandse belangstelling
2009 was niet alleen voor de BOM maar ook voor de Brabantse economie een jaar vol new business. Uiteraard zijn er bij het bedrijfsleven flinke klappen gevallen maar er waren ook talrijke lichtpunten waarin de BOM een aandeel heeft kunnen leveren. Zo is ondanks de crisis het aantal nieuwe arbeidsplaatsen als gevolg van buitenlandse bedrijfsvestigingen met 663 toegenomen. Dat is meer dan de 544 van 2008, terwijl het investeringsbedrag van buitenlandse bedrijven met 48 miljoen euro beduidend lager was dan het recordbedrag van 115 miljoen euro in 2008. Brabant blijft het onveranderd goed doen in het buitenland. De BOM heeft nog nooit zoveel projecten in portefeuille gehad als op dit moment. Daar zitten vooral veel buitenlandse bedrijven bij die voor vestiging hun Research & Development activiteiten Brabant in het vizier hebben. Niet voor niets scoort Brabant momenteel erg hoog als innovatieve regio in Europa.
Record aan innovaties
Die innovatieve potenties en ambities zijn ook terug te vinden in de talrijke projecten van en met Brabantse bedrijven die mede onder regie van de BOM in 2009 in gang zijn gezet of hun beslag hebben gekregen. Het bange vermoeden dat bedrijven in crisistijd de rem zouden zetten op hun investeringen in innovaties, is in Brabant niet bewaarheid. Het totale volume aan projecten, waarbij de BOM in 2009 is opgetreden als 'financial engineer' was met bijna 60 miljoen euro nog nooit zo groot. De ontwikkelingsmaatschappij heeft kunnen bijdragen aan de totstandkoming van een groot aantal kennis- en businessclusters die zowel grotere als kleinere bedrijven nieuwe, vaak ook internationale marktkansen hebben opgeleverd.
Al met al is 2009 een jaar vol bijzondere dynamiek geweest. De BOM heeft haar rol gepakt in een tijd dat er het economisch om heeft gespannen en is daar door haar beide aandeelhouders Rijk en Provincie ook nadrukkelijk toe uitgenodigd en in gesteund. De uitkomsten van alle inspanningen hebben tot resultaat dat de BOM naar verwachting ruimschoots de doelstellingen uit de meerjarenafspraken zal behalen. Maar het belangrijkste resultaat is de substantiële bijdrage die de BOM heeft kunnen leveren aan het vitaal houden en zelfs versterken van de Brabantse economie. De samenwerking met overheid, onderwijs en ondernemers alsmede met uiteenlopende sociaaleconomische partners is daarbij van essentieel belang geweest.
http://www.bom.nl