Vitens


Laatste particuliere drinkwaterbedrijf in Nederland over in publieke handen

Utrecht/Doorn, 3 juni 2010 - Per 1 juli 2010 neemt Vitens, het grootste publieke waterbedrijf van Nederland, activa en passiva benodigd voor de drinkwatervoorziening over van het private Bronwaterleiding Doorn. Hierover hebben partijen vandaag op hoofdlijnen overeenstemming bereikt. De aandeelhouders van Bronwaterleiding Doorn en de Raad van Commissarissen van Vitens hebben reeds ingestemd met de voorgenomen transactie. Voor de ruim 4.000 betrokken huishoudens in Doorn en een deel van Leersum verandert tot 1 januari 2011 niets. Pas met ingang van deze datum worden zij klant van Vitens. Dit leidt voor hen tot lagere drinkwatertarieven. Ook de twee medewerkers van het Doornse bedrijf gaan over naar Vitens. In totaal is met deze transactie EUR4,1 miljoen gemoeid.

Afronding historisch proces
Wolter Odding, lid Raad van Bestuur Vitens: "We zijn zeer verheugd dat deze transactie tot stand gaat komen. Het vormt het voorlopig slotstuk in een proces van jaren waarbij in Nederland kleine lokale drinkwaterbedrijven werden samengevoegd tot grotere eenheden. Dit levert voor de klant aanzienlijke voordelen op omdat we hiermee goedkoper kunnen werken, waardoor de tarieven laag blijven. Wettelijk is daarnaast vastgelegd dat drinkwater een dermate publiek belang is dat de aandelen van drinkwaterbedrijven niet in private handen mogen zijn. Vitens onderschrijft dit principe."

Hendrik Jan van Beuningen, directeur Bronwaterleiding Doorn: "Met deze transactie komt een einde aan de ruim 100 jaar waarin een zelfstandig `Doornse' de drinkwatervoorziening in Doorn en een deel van Leersum verzorgde. De overdracht naar Vitens betreft een overdracht van activa en passiva en geen overdracht van aandelen. Verkoop van aandelen is niet mogelijk, omdat niet alle aandelen sinds de statutenwijziging van januari 2002 zijn aangemeld en omgezet van toonderaandelen naar ingeschreven aandelen op naam in het aandeelhoudersregister. Te zijner tijd wordt een uitkering aan de aandeelhouders van Bronwaterleiding Doorn gedaan."

Lagere drinkwatertarieven
Ten aanzien van de genoemde schaalvoordelen wijst Odding er op dat in de afgelopen jaren is bewezen dat schaalvergroting in de drinkwatersector daadwerkelijk tot meer efficiency en lagere tarieven leidde. "Vitens heeft de afgelopen jaren door haar schaalgrootte en een duidelijke focus op efficiency haar tarieven niet hoeven te verhogen. Daarbij maakt onze omvang het ook mogelijk om blijvend te investeren in leveringszekerheid en innovatieve zuiveringstechnieken. De klanten van Bronwaterleiding Doorn gaan binnenkort ook profiteren van deze schaalvoordelen. Dit leidt voor hen tot lagere tarieven voor het drinkwater."

Verbeteren leveringszekerheid
De overname betekent een impuls voor de leveringszekerheid in het gebied. Op termijn wordt daartoe het Doornse waterleidingnet aangesloten op dat van Vitens. Odding: "Hierdoor is in de toekomst de drinkwaterlevering beter geborgd wanneer er bijvoorbeeld onderhoud of reparaties moeten worden uitgevoerd. We kunnen dan water vanuit andere plekken eenvoudiger aanvoeren. Maar in zijn algemeenheid houden de klanten in Doorn hun eigen vertrouwde water."

Garanderen drinkwaterkwaliteit
De overname biedt ook kansen om de drinkwaterkwaliteit in het gebied te garanderen. Van Beuningen: "In de komende jaren komt er nieuwe strengere wetgeving op het gebied van drinkwaterkwaliteit. Door deze transactie zal de drinkwaterproductie in Doorn ook op de langere termijn aan deze strengere eisen blijven voldoen."

Journalisten kunnen naar aanleiding van dit persbericht contact opnemen met de woordvoerders van Vitens via 088 884 7444.

Vitens is het jongste drinkwaterbedrijf van Nederland. We leveren topkwaliteit drinkwater aan 5,4 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Met circa 1.700 medewerkers, 100 productiebedrijven en een leidingnet van 47.500 kilometer wordt jaarlijks 350 miljoen m3 water geleverd. De jaaromzet bedraagt ongeveer 450 miljoen euro. De aandelen van Vitens zijn voor 100% in handen van lokale en regionale overheden.