Hoogheemraadschap Delfland


Delfland vermindert investeringen en schrapt arbeidsplaatsen

Het Hoogheemraadschap van Delfland wil de jaarlijkse investeringen terugbrengen van 95 miljoen euro naar 55 miljoen euro. Mede daardoor verdwijnt de komende vier jaar een groot aantal arbeidsplaatsen. Delfland voorkomt hiermee dat de belastingtarieven voor bewoners verder stijgen dan eerder besloten is. De veiligheid van de inwoners, nu en in de toekomst, staat uiteraard voorop.

Rond de eeuwwisseling heeft Delfland te maken gehad met wateroverlast als gevolg van zeer hevige regenbuien. Sindsdien heeft Delfland veel geld uitgegeven aan maatregelen om wateroverlast te voorkomen. Dijken en kades zijn versterkt, kanalen zijn verbreed en gemalen zijn uitgerust met zwaardere pompen. Daarnaast heeft Delfland een nieuwe grote afvalwaterzuiveringsinstallatie gebouwd in de Harnaschpolder. Hierdoor zijn de kosten aanzienlijk toegenomen.

Gevolg hiervan was dat het noodzakelijk was de belastingtarieven de afgelopen jaren te verhogen. Als Delfland de plannen voor de komende jaren uitvoert zoals gepland, zouden de tarieven in de komende jaren nog meer verhoogd moeten worden. Daarom heeft het college van dijkgraaf en hoogheemraden de plannen en de fasering hiervan tegen het licht gehouden. Door de ambities bij te stellen, brengt Delfland het huishoudboekje op orde. Als gevolg hiervan wordt de organisatie aangepast. Dit betekent dat in de komende vier jaar 100-120 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden vindt het in deze economische crisis niet wenselijk de tarieven verder te laten stijgen dan eerder besloten is. Het college stelt het algemeen bestuur (verenigde vergadering) daarom voor om de jaarlijkse investeringen te verminderen van 95 miljoen euro per jaar naar 55 miljoen euro per jaar. Dit is mogelijk door meer tijd te nemen voor de uitvoering van de plannen dan oorspronkelijk was voorzien. De veiligheid van de inwoners, nu en in de toekomst, staat daarbij uiteraard voorop.

Loco dijkgraaf Adri Bom-Lemstra licht toe: "Wij blijven ervoor zorgen dat het afvalwater voor bewoners gezuiverd wordt en dat iedereen zonder wateroverlast kan blijven genieten van het mooie, maar laaggelegen en zeer dichtbevolkte gebied Delfland. Maar we gaan op een andere manier te werk door samen met gemeentes te bekijken hoe we waterprojecten slimmer, goedkoper en gefaseerd kunnen uitvoeren".

Delfland blijft de komende jaren investeren in droge voeten en schoon water. De dijken bieden nu voldoende veiligheid. Om ook in de toekomst voldoende veiligheid te kunnen bieden, zal Delfland 34 km kades verstevigen en 40 km kades verhogen (van de in totaal 700 km kades in het gebied). Uit recent onderzoek blijkt dat de veiligheid in de polders niet vermindert als enkele waterbergingen wat later worden gerealiseerd dan voorzien. Daarnaast is het vanzelfsprekend dat Delfland zich inzet voor een optimale waterkwaliteit. De nadruk wordt gelegd op het terugdringen van vervuilende stoffen in het water. Daardoor worden de leefomstandigheden voor planten en dieren in en om het water beter. Op het gebied van afvalwaterzuivering streeft Delfland naar een intensivering van de samenwerking met gemeentes, waarbij het recente akkoord tussen VNG en Unie van Waterschappen leidend is.

Op 1 juli worden de plannen besproken in de verenigde vergadering.