Waterschap Aa en Maas

Annabos

Informatiemiddag herinrichting St. Annabos

Het oorspronkelijke karakter van de natuur weer herstellen. Dat heeft waterschap Aa en Maas voor ogen met de natte natuurparel St. Annabos. Daartoe gaat zij de waterhuishouding in dit natuurgebied ten westen van Uden aanpakken. Het waterschap houdt op donderdag 3 juni een inloopmiddag, waar geïnteresseerden de laatste versie van het inrichtingsplan kunnen inzien en vragen hierover kunnen stellen.

St. Annabos is 64 hectare bijzonder gebied. Het ligt precies langs de Peelrandbreuk. Die ondergrondse breuk stuwt het diepere en kwalitatief goede water (kwel) naar boven. Daardoor zijn de hoger gelegen gronden erg nat met speciaal water, waardoor er bijzondere flora kan groeien. Kán, mits er voldoende water is. Dat is niet meer het geval sinds er ingrepen zijn gedaan in de waterhuishouding om de gronden beter geschikt te maken voor de landbouw. Zo is het natte gebied veranderd in een droog gebied. Daarnaast laten de waterkwaliteit en de inrichting van de beken te wensen over. Hierdoor zijn er te weinig dier- en plantsoorten en de kwetsbare soorten verdwenen.

Natte natuurparel
St. Annabos is aangewezen als `natte natuurparel': een belangrijk nat natuurgebied met bijzondere ecologische waarden die afhankelijk zijn van water. Waterschap Aa en Maas gaat het gebied nu aanpakken zodat het er weer natter wordt. Het dagelijks bestuur keurde de (concept) inrichtingsplannen daartoe begin dit jaar goed. De definitieve vaststelling zal waarschijnlijk op 2 juli 2010 plaatsvinden. De maatregelen daaruit zijn hoofdzakelijk gericht op natuurherstel. Gedempte sloten, slootbodems minder diep en stuwen moeten ervoor zorgen dat het grondwaterpeil licht stijgt. Daardoor kunnen zeldzame planten als de dotterbloem, waterviolier en moeraskartelblad er weer groeien. Daarnaast omvatten de plannen ook cultuurhistorische, landschappelijke en educatieve maatregelen, zoals een nat wandelpad door het gras (laarzenpad). De werkzaamheden beginnen in oktober dit jaar.

Waterschapbestuurder Ernest de Groot over de definitieve ontwerpplannen van St. Annabos: "Ik ben blij dat het inrichtingsplan voor de wijstgronden in Uden nu praktisch gereed is. Dit plan omvat niet alleen maatregelen voor de bestrijding van de verdroging van deze unieke natte natuurparel, maar ook maatregelen op het terrein van landschapsherstel, recreatie en educatie. Door deze integrale aanpak kun je niet alleen het vroegere wijstgronden landschap herstellen, maar deze gronden ook verantwoord open stellen voor recreanten en natuurvorsers."

Inloopmiddag
Medewerkers van het waterschap informeren geïnteresseerden over het definitieve ontwerp voor het St. Annabos tijdens de inloopmiddag. Die is op donderdag 3 juni van 16.00 tot 18.00 uur, in speelboerderij Hullie, Canadasweg 3a in Uden.

wijstinhetst.annabos.jpg (4475 Kb)
Wijst in het St. Annabos.