Amsterdam ziet groei van polycentrische stedelingen
Promotie Sociale geografie
donderdag 3 juni, 14.00 uur
De ontwikkeling van de metropoolregio Amsterdam is een actueel thema voor bestuurders en beleidsmakers. Joram Grünfeld onderzocht de mate waarin bewoners in hun dagelijkse leven verschillende plekken gebruiken verspreid over de stedelijke regio. Vroeger woonde, werkte en recreëerde men veelal in de directe omgeving van de woning. Onder invloed van ruimtelijke veranderingen, leefstijlveranderingen en toegenomen mobiliteit hebben mensen de mogelijkheid gekregen grotere afstanden te overbruggen voor hun dagelijkse activiteiten. Grünfeld noemt bewoners die een groot aantal verschillende plekken benutten 'polycentrische stedelingen'. Een belangrijke conclusie is dat er tegenwoordig meer polycentrische stedelingen in de Amsterdamse regio wonen dan enkele decennia geleden. Opvallend is dat niet alleen inwoners van kleinere woonplaatsen, maar ook bewoners van Amsterdam steeds vaker voor verschillende activiteiten de woongemeente verlaten. In het licht van deze bevindingen is het opvallend dat het overheidsbeleid de behoefte van bewoners om veel verschillende plekken te benutten onvoldoende erkent en faciliteert. Terwijl beleidsmakers enerzijds de complementariteit van en synergie tussen verschillende kernen in de metropoolregio Amsterdam bejubelen, lijkt het anderzijds niet de bedoeling dat burgers daarvan in het dagelijkse leven gebruik maken. Dit blijkt onder meer uit het beleid autogebruik te ontmoedigen.
Dhr. J. Grünfeld: De polycentrische stedeling centraal. Een onderzoek naar het veranderende palet van plekken in een polycentrische stedelijke regio. Promotor is dhr. prof. dr. S. Musterd.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.
Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam