Kroon op het werk

5e Nationale Mantelzorglezing Naast en met elkaar

5e Nationale Mantelzorglezing Naast en met elkaar

De formele, beroepsmatige zorg en de informele zorg (mantelzorg en vrijwilligerszorg) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onder de 1 miljoen mensen die gebruik maken van formele zorg, doen 284.000 mensen een beroep op mantelzorg. Er zijn ruim 420.000 vrijwilligers actief in de zorg. Ongeveer 25.000 hiervan bieden intensieve vrijwilligerszorg. Het belang van informele zorg neemt verder toe en daarmee ook het belang van goede randvoorwaarden en ondersteuning.

De Mantelzorglezing is een platform om partijen te stimuleren tot visievorming rondom het thema Mantelzorg(ondersteuning). Anton Westerlaken, lid van de Raad van Bestuur van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, is als vooraanstaand bestuurder in de professionele zorg uitgenodigd om zijn visie te geven op het thema van dit jaar. Hij zal het raakvlak van formele en informele zorg belichten, vanuit de ziekenhuispraktijk, maar ook breder. Vervolgens is er een debat met publiek en experts, onder wie Aad Koster (directeur Actiz), Anne Visser-Meily (revalidatiearts/onderzoeker UMC Utrecht), Liesbeth Hoogendijk (directeur Handje Helpen, regio Utrecht en bestuurslid Mezzo) en Roger van Boxtel (bestuursvoorzitter Menzis).

De Mantelzorglezing zal worden uitgesproken door Anton Westerlaken:

Anton Westerlaken
Na functies bij de Gemeentepolitie Rotterdam, de Algemene Christelijke Politiebond (ACP), het CNV-bestuur (voorzitterschap), 's Heeren Loo Zorggroep en diverse nevenfuncties, aanvaardde Anton Westerlaken in 2007 de functie van lid van de Raad van Bestuur van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Bij het Erasmus MC houdt Anton Westerlaken zich onder andere bezig met de nieuwbouw van het ziekenhuis en is hij verantwoordelijk voor de patiëntenzorg.

Naast en met elkaar

"Mantelzorg, vrijwilligerswerk, en professionele zorg hebben ieder hun eigen dynamiek, eigen kracht en kwaliteit. Met een goed samenspel kan een zodanig hoge kwaliteit geboden worden aan de zorgvrager dat dit meer is dan waartoe mantelzorg, vrijwilligers en beroepskrachten in de zorg afzonderlijk in staat zijn". (Brief van ministerie van VWS aan de Tweede Kamer `Naast en met elkaar', najaar 2009)

Indien zowel mantelzorgers, professionele zorgverleners als vrijwilligers elkaar benaderen in de verschillende rollen die zij kunnen vervullen, komt dit ten goede aan de kwaliteit van leven van cliënt en mantelzorger, aan efficiëntere tijdsbesteding in de zorg, aan werkplezier voor hulpverleners, kortom een grotere tevredenheid voor álle betrokken partijen.

Hoe kunnen beroepskrachten, mantelzorgers en vrijwilligers in de zorg beter samenwerken om de stijgende vraag naar zorg het hoofd te bieden. Hoe kunnen zij ertoe bijdragen dat mantelzorgers door de zorg aan hun naasten niet overbelast raken? Hoe kunnen vrijwilligers in de zorg tijdig betrokken worden, ter ontlasting van de mantelzorg en de professionele zorg? En wat zijn de kosten en baten hierbij?

Deze en andere vragen staan centraal in de 5e Nationale Mantelzorglezing en de bijbehorende Werkconferentie op donderdag 3 juni 2010. Vragen die om een gezamenlijk antwoord vragen, want de formele, beroepsmatige zorg en de informele zorg (mantelzorg en vrijwilligerszorg) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Wanneer het langdurig en intensief zorgen voor mensen vorm krijgt op basis van een serieus samenspel tussen de betrokkenen, ontstaat een winwinsituatie voor alle partijen. Steeds meer zorgorganisaties onderkennen dat. Maar in de praktijk blijkt het niet zo eenvoudig om deze samenwerking vorm te geven en te implementeren.

Ochtendprogramma

Tijdens de Werkconferentie vinden diverse thematische workshops plaats over de relatie tussen formele en informele zorg. Ook wordt het Impulspakket Samenspel gepresenteerd. Een pakket met praktische instrumenten die de relatie tussen formele en informele zorg kunnen verbeteren. Alle deelnemers krijgen een exemplaar mee naar huis, evenals inspiratie en ideeën ter verbetering van de samenwerking in de eigen praktijk.

Middagprogramma

Het middagprogramma concentreert zich rond de 5e Nationale Mantelzorglezing Naast en met elkaar. Anton Westerlaken, lid van de Raad van Bestuur van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam belicht het raakvlak van formele en informele zorg, vanuit de ziekenhuispraktijk en breder.
Dagvoorzitter is Ruud Koolen. Hij is hoofdredacteur van het toonaangevende Skipr, een crossmediaal communicatieplatform voor beslissers in de zorg. Hij weet zijn publiek altijd te prikkelen.

Voor wie?

De Werkconferentie is interessant voor beroepskrachten uit de formele en informele zorg en voor beleidsmakers uit alle relevante zorg- en welzijnssectoren. De Mantelzorglezing is bestemd voor politici, beleidsmakers, wetenschappers, opinieleiders en beroepskrachten vanuit organisaties die betrokken zijn bij het thema. Bezoekers van het ochtendprogramma zijn uiteraard ook van harte welkom bij de Mantelzorglezing.

Organisatie

Het congres wordt georganiseerd door Mezzo en het Expertisecentrum Mantelzorg.

Mezzo

Mezzo is de landelijke vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg. Mezzo zet zich in voor iedereen die langdurig en onbetaald voor een ander zorgt. Mezzo geeft steun, informatie en advies en behartigt de belangen van mantelzorgers en de vrijwilligerszorg. Kijk voor meer informatie op www.mezzo.nl.

Expertisecentrum Mantelzorg

Het Expertisecentrum Mantelzorg is het landelijk kenniscentrum op het gebied van mantelzorg en mantelzorgondersteuning. Met een breed scala aan diensten en producten voor alle sectoren waar mantelzorg(ondersteuning) een aandachtspunt is of zou moeten zijn. Van visie tot praktische oplossingen en van inspiratie tot kennis en advies. Het Expertisecentrum Mantelzorg is een samenwerkingsverband van MOVISIE en Vilans. Kijk voor meer informatie op www.expertisecentrummantelzorg.nl.

De lezing wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van VWS.
Poortwachter logo