Ingezonden persbericht


Onderzoek Intomart naar fiscale heilige huisjes onder consumenten en mkb'ers Mkb'ers willen vooral aanpak hogere inkomens

Alphen aan den Rijn, 2 juni 2010

Vooral de hogere inkomens zullen de lasten moeten dragen van de kredietcrisis. Zo is een meerderheid van mkb-bedrijven en consumenten vóór het per direct schrappen van de hypotheekrenteaftrek bij woningen boven een half miljoen. Ook als het gaat om het verhogen van het belastingtarief voor inkomens boven de Balkenende-norm is er een ruime meerderheid te vinden. Dit blijkt uit de Grant Thornton Business Monitor (GTBM) waarbij Intomart GfK 1.000 respondenten vroeg naar bekendheid, waardering en impact van zeven fiscale heilige huisjes.

Vanmiddag komen deze zeven heilige huisjes (BTW, vlaktaks, toptarief, hypotheekrenteaftrek, aftrek pensioenpremies, inperken aftrekposten en aftrek rente ten laste van fiscale winst) uitvoerig aan bod tijdens het door Grant Thornton gehouden verkiezingsdebat in Wassenaar. Politici Willem Stevens (CDA), Stef Blok (VVD), Wouter Koolmees (D66), Mei Li Vos (PvdA) en Jesse Klaver (GL) gaan dan 'los' op de verschillende items. Dit gebeurt onder leiding van dagvoorzitter Peter van Ingen. Columnist, publicist en emeritus hoogleraar prof. dr. Arnold Heertje neemt het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport in ontvangst. Lobbyist Jeroen Lammers verzorgt namens VNO-NCW/MKB-Nederland de column.

Sterkste schouders én Obama moeten economische problemen oplossen

Volgens Cor Overduin, fiscalist bij Grant Thornton, laat het onderzoek zien dat maatregelen die de hogere inkomens treffen het meest positief worden beoordeeld door zowel mkb'ers als consumenten. "Het principe van 'de sterkste schouders' komt hier overduidelijk naar voren. Op de vraag hoe de Nederlandse overheid het beste het begrotingstekort van 30 miljard kan wegwerken, gaf het merendeel aan: bezuinigen. En dan vooral op de topsalarissen, maar bijvoorbeeld ook op ontwikkelingshulp, ambtenarenapparaat en defensie. Waar men in Nederland heil ziet in bezuinigen, ziet men internationaal vooral een rol weggelegd voor Barack Obama om de economische problemen op te lossen. De respondenten gaven de president van de VS het hoogste rapportcijfer - te weten 6,4 - voor zijn crisisbestrijdingsinspanningen. De Nederlandse regering kwam slechts uit op een 5,3 gemiddeld."

Zorgen over werkgelegenheid

Mkb'ers (ruim 80%) maken zich de meeste zorgen over de waardevastheid van de pensioenuitkeringen. Consumenten (bijna 80%) maken zich daarentegen het meest zorgen over de werkgelegenheid. Opvallend is dat consumenten zich vaker 'veel zorgen' maken over genoemde onderwerpen. Mkb'ers maken zich vaker slechts 'enige zorgen'.

Positief over kilometerheffing

Naast de heilige huisjes is de kilometerheffing onder de loep genomen. Zowel mkb'ers als consumenten beoordelen deze heffing als redelijk positief. Van beide groepen vindt ruim de helft (57%) dit een (zeer) goede maatregel. Het verhogen van de brandstofaccijns mag daarentegen op minder sympathie rekenen: 55% van de mkb'ers en 57% van de consumenten vindt dit een (zeer) slechte maatregel.


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht