Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Bankroet stevent af op banken actief in België

Netwerk Vlaanderen roept op investeringen in steenkoolcentrales te stoppen

Brussel, 2 juni - De voorbije twee jaar investeerden BNP Paribas, KBC, Dexia, Citibank, Deutsche Bank, ING en AXA samen minstens 25 miljard euro in klimaatschadelijke activiteiten zoals nieuwe steenkoolcentrales, olie uit teerzand of kaalkap van regenwoud. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Bankiers op hete kolen dat Netwerk Vlaanderen vandaag voorstelt. De NGO roept de banken op om onmiddellijk investeringen in nieuwe steenkoolcentrales te staken en lanceert hiertoe samen met Greenpeace, WWF, Friends of the Earth, BBL en KWB de petitie Bankroet.

Bankiers op hete kolen
Als we de advertenties mogen geloven zijn alle banken groen. Het rapport Bankiers op hete kolen toont een andere realiteit. Energiebedrijven die nieuwe steenkoolcentrales bouwen of olie uit teerzand winnen, vinden vlot financiering bij grootbanken actief in België. Esther Vandenbroucke schreef voor Netwerk Vlaanderen mee aan Bankiers op hete kolen: "Banken pakken graag uit met hun groen imago. Maar zolang banken investeren in steenkoolcentrales, is er van duurzaam bankieren geen sprake. We vonden voor meer dan 25 miljard euro bankinvesteringen in klimaatschadelijke activiteiten zoals energie uit steenkool, olie uit teerzand of kaalkap van regenwoud."

Vervuiling nieuwe steenkoolcentrales = 130 miljoen auto's Bankiers op hete kolen komt tot een opmerkelijke vaststelling. Als de 70 geplande nieuwe steenkoolcentrales worden gebouwd in Europa, dan stoten ze jaarlijks evenveel broeikasgassen uit als ongeveer 130 miljoen auto's. Banken actief in België schrikken daar voorlopig niet voor terug. Ze ontlenen ons spaargeld aan de bouw van nieuwe steenkoolcentrales. Zo gaf Deutsche Bank in 2009 een lening voor de bouw van een steenkoolcentrale die jaarlijks 5,2 miljoen ton CO2 uitstoot. Dat is evenveel als de jaarlijkse uitstoot van zo'n 1,7 miljoen auto's. AXA, KBC, Dexia, Citibank, BNP Paribas en Deutsche Bank investeerden de voorbije twee jaar samen 5 miljard euro in de Duitse energiereus RWE Power. In 2008 kwam 60% van de door RWE opgewekte energie uit de verbranding van bruin- en steenkool. RWE plant de komende jaren minstens 10 nieuwe steenkoolcentrales in Duitsland, Nederland, Engeland en Bulgarije. Hiermee zetten zij in op een roetzwarte toekomst.

Banken Bankroet
De eis om niet langer te investeren in steenkoolcentrales wordt gesteund door vier grote milieuorganisaties: WWF België, Friends of the Earth Vlaanderen & Brussel, Greenpeace België en Bond Beter Leefmilieu. "Een euro voor energie kan maar één keer worden uitgegeven. Kiezen voor steenkool betekent ook dat er niet wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Dit soort keuzes zet ons voor tientallen jaren vast aan een vorm van elektriciteitsproductie die nefast is voor het klimaat," stelt Sam Van den plas van WWF. Ook werknemersbeweging KWB is één van de initiatiefnemers van de petitie-actie Bankroet.

Door het vuur voor klimaatvriendelijk bankieren
Bekende Vlamingen als de Neveneffecten, Joke Devynck, Nic Balthazar en Gili steunen de campagne op gewaagde wijze. Tussen de banken op de Gentse Kouter lopen zij vandaag om 18u over een meterslang tapijt van gloeiend hete kolen. Met die stunt trekt Netwerk Vlaanderen haar nieuwe petitie voor duurzaam bankieren Bankroet op gang.

Einde persbericht
---

Programma vuurloop woensdag 2 juni:
17u00 : opening
17u15 : start podiumprogramma met interviews
18u00 - 19u00 : VUURLOOP (met oa. Neveneffecten, Joke Devynck, Gili, Nic Balthazar en Low Impact Man)

Meer informatie en rapport op www.netwerkvlaanderen.be/bankroet