CDA

CDA gaat voor âWerken zonder drempelsâ
woensdag 2 juni 2010
Het CDA wil werkgevers stimuleren om meer mensen met een beperking in dienst nemen. Hiervoor moeten er meer mogelijkheden komen voor âsociaal ondernemerschapâ. Kamerlid Eddy van Hijum heeft hiertoe het manifest âWerken zonder drempelsâ geschreven, met een aantal voorstellen die drempels voor werkgevers en werknemers wegnemen.

De overheid wil de komende jaren duizenden mensen met een handicap, ziekte of functiebeperking aan het werk helpen. Het gaat hierbij om jonggehandicapten met een Wajong-uitkering, herkeurde WAOâers en mensen in de sociale werkvoorziening (SW). In de praktijk blijkt het niet mee te vallen om voor deze mensen op de reguliere arbeidsmarkt een werkplek te vinden.

Sommige politieke partijen willen verplichte quota of ontslagverboden voor mensen met een handicap invoeren. Het CDA vreest dat dit de bereidheid van werkgevers om mensen met een handicap of ziekte een kans te geven alleen maar verder zal ondermijnen. Het versterkt bovendien het stigma dat mensen met een beperking geen volwaardige werknemers zouden kunnen zijn.

Het CDA wil het âsociaal ondernemerschapâ in Nederland bevorderen. We richten ons hiermee op de bereidheid van werkgevers om meer mensen met een beperking in dienst te nemen, maar ook op private initiatieven die erop gericht zijn om zoveel mogelijk mensen met een handicap of ziekte te laten participeren. Hiertoe doen wij de volgende voorstellen:

Actiepunten:


1. Het kabinet moet het bevorderen van âsociaal ondernemerschapâ in de komende periode tot een speerpunt van beleid maken.


2. Om werkgevers te stimuleren meer aangepaste banen te creëren, moeten de regelingen voor âjob carvingâ en âjob creationâ worden uitgebreid.


3. Werkgevers moeten meer mogelijkheden krijgen om (oudere) werknemers in het bedrijf de rol van interne werkmeester/jobcoach te geven.


4. Er moeten speciale voorzieningen komen voor het opzetten van een sociale onderneming, die als doel heeft een substantieel aantal mensen met een beperking aan de slag te helpen.


5. Een (beperkte) garantieregeling voor de financiering van sociale ondernemingen moet worden overwogen, aangezien banken het gebrek aan continuïteit van vergoedingen door de overheid in bedrijfsplannen als een aanzienlijk risico zien.


6. Administratieve lasten beperken door alle vormen van ondersteuning onder te brengen bij regionale werkgeversloketten (Werkpleinen).


7. Er komt één indicatie voor alle vormen van begeleiding en ondersteuning bij arbeid.


8. Er komt één wettelijke regeling voor de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking.


9. De overheid moet het goede voorbeeld geven en ook zelf mensen met een beperking in dienst nemen.

Download hier het hele manifest