Trefwoorden: voeding, hart- en vaatziekten, anti-oxidanten
Promotie mw. Romina di Giuseppe
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotores: prof.dr. H.C. Hemker; prof. G. de Gaetano; co-promotor: dr.
L. Iacoviello, Campobasso, Italy
Titel: A nutritional approach to prevent cardiovascular disease: from
single foods to complex dietary pattern"
Woensdag 2 juni 2010, 14.00 uur
Voeding speelt een cruciale rol in de preventie van hart- en
vaatziekten. In een van de studies uit dit proefschrift werd aangetoond
dat de consumptie van kleine hoeveelheden bittere chocolade bijdraagt
aan de preventie van hart- en vaatziekten, via de daling van het eiwit
CRP, een indicator voor chronische ontsteking dat wijst op een verhoogd
risico op hart- en vaatziekten. Een andere studie laat de invloed zien
van alcohol en anti-oxidanten in rode wijn op de omega 3 meervoudig
onverzadigde vetzuren in het bloed bij matige alcoholconsumptie. Dit
beschermende effect was al bekend van vette vis. Tevens is gekeken naar
voedingspatronen, waarbij aanpassingen in het Mediterrane dieet werden
onderzocht.
De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats
in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.
Maastricht University