Ingezonden persbericht


Zondag 30 mei 2010

PERSBERICHT

Landgoed de Biestheuvel wint Kempenlandtrofee
Eerste editie Kempisch Streekfestival groot succes

Op zondag 30 mei vond de eerste editie plaats van het Kempisch Streekfestival. Ondanks het slechte weer werd het festival bezocht door zo'n 2500 bezoekers. Zowel bezoekers als deelnemers waren enthousiast over de formule. Tijdens het festival werd Landgoed de Biestheuvel uitgeroepen tot de winnaar van de vierde Kempenlandtrofee. Gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen reikte de felbegeerde trofee uit aan Wino van Lieshout, (mede-)eigenaar van Landgoed de Biestheuvel in Hoogeloon. De Kempenlandtrofee is een prijs voor personen en organisaties, die zich inzetten voor de verbeteringen op het platteland. Landgoed de Biestheuvel ontving de trofee omdat het landgoed zonder financiële steun van de overheid 17 hectare nieuwe natuur realiseerde. De overige genomineerden voor de Kempenlandtrofee 2010 waren het Meerjarenprogramma Plattelandsvernieuwing van de gemeente Oirschot en Plattelandsbedrijf Den Elshorst in Baarschot.

Motivatie jury
Landgoed de Biestheuvel kwam vorig jaar tot stand. Het landgoed beschikt over diverse groepsaccommodaties en een keur aan sport- en recreatiemogelijkheden. Landgoed de Biestheuvel richtte het afgelopen jaar 17 hectare agrarisch bouwland rondom het landgoed als vrij toegankelijke natuur in. Ook de Kleine Aa heeft dankzij dit project zijn oorspronkelijke loop weer teruggekregen. Gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen lichtte de keuze voor de winnaar alsvolgt toe: "Landgoed de Biestheuvel is het eerste nieuwe landgoed dat in reconstructiegebied Kempenland tot ontwikkeling is gekomen. Landgoed de Biestheuvel is een mooi voorbeeld dat laat zien dat er ook zonder financiële steun van de overheid nieuwe natuur kan worden gerealiseerd. Zeker nu, in tijden van bezuinigingen, hoopt Reconstructiecommissie Kempenland dat vanuit dit project een zekere mate van voorbeeldwerking uit gaat." Landgoed de Biestheuvel wordt op 11 juni officieel geopend door gedeputeerde Ruud van Heugten.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
De ontwikkelingen op Landgoed de Biestheuvel maken onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in het Streekhuis Kempenland.