Woonbond



01-06-2010

Christelijke partijen en VVD stemmen voor kraakverbod

De Eerste Kamer heeft vanmiddag ingestemd met het wetsvoorstel kraken en leegstand. De SGP, ChristenUnie, VVD en CDA stemden voor. Vanaf een nader te bepalen datum (bij koninklijk besluit) wordt daarmee het kraken van panden in Nederland strafbaar.

Woonbonddirecteur Ronald Paping vindt het treurig dat kraken nu verboden wordt en dat er een leeg leegstandsbeleid voor in de plaats komt. Vorige week publiceerde weekblad Binnenlands Bestuur nog een eigen onderzoek
waaruit blijkt dat de helft van de grote gemeenten de nieuwe wet links gaat laten liggen. Binnenlands Bestuur vroeg de 100.000+ gemeenten wat ze van de wet kraken en leegstand vinden en of ze die wet willen inzetten. 19 Gemeenten kwamen met een reactie, anderen verwezen naar het VNG standpunt dat de wet onuitvoerbaar is.

De Woonbond wijst er op dat gemeenten heel verschillend zullen omgaan met de wet hetgeen grote onzekerheid met zich meebrengt o.a voor krakers. Tevens verwacht de Woonbond een toename van leegstand omdat het leegstandsonderdeel van de wet aan alle kanten rammelt en slecht valt bij gemeenten, terwijl zij dat onderdeel juist moeten uitvoeren. Daarnaast is de Woonbond niet blij met dat de wet antikraak promoot als goed alternatief voor leegstand. Het zelfregulerende keurmerk waar de antikraakbranche binnenkort mee komt, bestendigt slechts de huidige gang van zaken in de antikraaksector en daarmee de rechteloze positie van kraakwachten. Daarmee draagt dit wetsvoorstel bij aan het ontstaan van een categorie-B huurders, zegt Woonbondwoordvoerder Hans Roseboom. De Woonbond heeft zich richting de Tweede en Eerste kamer uitgesproken tegen het wetsvoorstel en daarbij onder andere gewezen op de zwakke rechtspositie van kraakwachten.

Minister Hirsch Ballin van Justitie zei dat de wet uiterlijk op 1 oktober in werking kan treden. Op aandringen van het CDA zegde de minister toe dat er na drie jaar wordt gekeken of de wet wel voldoet aan de verwachtingen.
De PVV hielp het kraakverbod vorig jaar in de Tweede Kamer aan een meerderheid nadat de indieners CDA, CU en VVD, de strafmaat van vier maanden verhoogden tot een jaar. Om technische redenen moest daarvoor ook de straf voor huisvredebreuk verdubbeld worden naar een jaar. Wanneer krakers als groep opereren én geweld gebruiken, kan de celstraf oplopen tot twee jaar en acht maanden. Ook kunnen krakers worden aangehouden als ze niet op heterdaad zijn betrapt. De wet treedt overigens met terugwerkende kracht in werking: er is geen overgangsregeling voor mensen die momenteel in kraakpanden wonen.

Er was vandaag geen centrale manifestatie van krakers in Den Haag omdat de kraakbeweging wilde aangeven dat de politiek kraken wel bij wet kan verbieden, maar dat kraken door zal gaan. Wel vinden er op meerdere plekken in het land acties plaats tegen de wet. In Breda werd gedemonstreerd met de leuze 'Leegstand, speculatie, woningnood, da's pas crimineel'. Aan het eind van de demonstratie werd een pand gekraakt dat sinds 2001 leegstond. In Arnhem gingen krakers, getooid in boevenpakken, alvast hun plek in de gevangenis bekijken, en lazen bij de koepelgevangenis een manifest voor in het bijzijn van de pers. Al eerder deze week werd de Asta, een monumentaal pand aan het Spui in Den Haag, gekraakt namens tien culturele organisaties die daarmee een statement maakten tegen het kraakverbod en de voorgestelde bezuinigingen op kunst en cultuur.