Gemeente Venray



01 juni 2010

Dierenambulance haalt in Venray gewonde `wilde' dieren op

De Dierenambulance Noord-Limburg gaat voortaan in de gemeente Venray zorgen voor het ophalen en opvangen van gewonde wilde dieren. De gemeente en de stichting Dierenambulance sluiten daarvoor op korte termijn een overeenkomst.

Wilde dieren zijn dieren die vermoedelijk geen eigenaar hebben en dat ook nooit hebben gehad. Bijvoorbeeld een vos, een ree of een das. Volgens de wet is de gemeente niet verplicht om voor deze dieren te zorgen, maar het Venrayse college wil ze niet aan hun lot overlaten. De Dierenambulance neemt in Noord-Limburg die taak op zich. De stichting heeft daarvoor de gemeente om een bijdrage gevraagd. Daaruit is de overeenkomst tussen beide partijen voortgekomen.

In de overeenkomst verplicht de Dierenambulance zich om noodlijdende en gewonde wilde dieren binnen de gemeente Venray op te halen, naar een opvangadres te brengen en (medische) zorg te geven. De gemeente betaalt de Dierenambulance daarvoor EUR 2000,- per jaar.

Geen zwerfdieren

De overeenkomst geldt niet voor honden en katten en andere huisdieren die gevonden worden. Voor deze zogeheten zwerfdieren moet de gemeente verplicht minimaal 14 dagen opvang en verzorging betalen. Venray heeft daarvoor al jaren een contract met dierenasiel "Op de Smakterheide" in Smakt.

Wie bellen?

Dus treft u een zwerfdier aan, dan belt u met dierenasiel "Op de Smakterheide", (0478) 639062. Gaat het om een dier zonder oormerk, riempje of ander teken van een baasje, of om dieren die niet als huisdier gehouden worden? Dan belt u de Dierenambulance Noord- Limburg, (077) 3522088.