Gemeente Venray



01 juni 2010

Wethouder Twan Jansen: `Project waar ik blij van word'

Mensen met beperking gaan fietsen bewaken

Mensen met een verstandelijke of psychiatrische beperking gaan vanaf 1 juli 2010 de fietsenstalling in de Poststraat bewaken. Het werk biedt de bewakers een zinvolle dagbesteding en verhoogt de kwaliteit van de fietsenstalling.

De fietsenstalling achter het postkantoor aan de Poststraat zal op de maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag worden bewaakt van 12.00 tot 18.30 uur, op de vrijdagavond van 18.00 tot 21.30 uur en op koopzondagen van 12.00 tot 17.30 uur.

De bewakers zijn inwoners van Venray met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Zij komen door hun beperking niet aan een baan in het bedrijfsleven. Door als bewaker te werken in de fietsenstalling krijgen ze de kans zich te ontwikkelen in hun eigen tempo en in hun eigen woonplaats. De eigenaren van fietsen kunnen rekenen op een veiliger plekje voor hun dure fiets. Bewaking door mensen werkt beter dan cameratoezicht.

De bewakers krijgen niet betaald voor hun werk, het gaat om zogeheten onbetaalde `arbeidsmatige daginvulling'. Op dit moment is er weinig aanbod van dit soort werk in Venray. Het kan voor de mensen een opstap zijn naar een betaalde baan. De bewakingsploeg wordt begeleid door een voorman. Voor deze betaalde functie zoekt de gemeente een geschikte kandidaat onder (langdurig) werklozen.

Het fietsbewakingsproject heeft de gemeente Venray opgezet samen met de GGZ Noord- en Midden-Limburg, Mensana en Dichterbij. De zorgaanbieders staan samen garant voor voldoende bewakers. De gemeente Venray zorgt voor een onderkomen voor de medewerkers op het terrein en voor kleding. Het project heeft een looptijd van twee jaar. Daarna wordt bekeken of het project structureel wordt voortgezet.

"Dit is nou een voorbeeld van een creatieve oplossing waarbij het mes aan meerdere kanten snijdt", vertelt een enthousiaste wethouder Twan Jansen. "Je helpt mensen aan een zinvolle dagbesteding. Werk, betaald of onbetaald, betekent enorm veel voor het gevoel van eigenwaarde van mensen. Het is bovendien een heel natuurlijke vorm van integratie. En je draagt bij aan een veiliger centrum. Van dit soort initiatieven kan ik blij worden", aldus Jansen.