D66

dinsdag 1 juni 2010

Iraanse minister: Iran draagt bij aan stabiliteit regio

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, heeft tijdens een zitting in het Europees Parlement geweigerd antwoord te geven op vragen over de mensenrechten in zijn land.

misleidend

Mottaki verscheen voor de Commissie Buitenlandse Zaken. Hij ontkende dat er problemen zijn in Iran en omschreef zijn land als een democratie die gesteund wordt door het volk. "Misleidend", zegt Europarlementslid Marietje Schaake. "Dit beeld strookt totaal niet met de werkelijkheid die we hebben gezien sinds de betwiste presidentsverkiezingen vorig jaar juni."

schril contrast

Daarnaast zei de Iraanse minister dat Iran bijdraagt aan de stabiliteit in de regio. "Dat staat in schril contrast met de vele conflicten, waarbij het Iraanse regime betrokken is. " Schaake, die meeschrijft aan een rapport over sancties tegen Iran, vindt het belangrijk dat het Europees Parlement het Iraanse volk steunt in de strijd voor fundamentele mensenrechten en democratie.

Iraans kernprogramma

Mottaki sprak tijdens de zitting wel de wil uit om met de internationale gemeenschap samen te werken waar het gaat om het Iraanse kernenergiebeleid. "Als het regime haar mooie woorden in daden zou omzetten zijn we al een heel eind. Alleen dan heeft een moeilijke dialoog als deze zin." .

Europese delegatie naar Iran

De bewindsman heeft verder toegezegd dat een Europese delegatie naar Iran mag komen om zelf poolshoogte te nemen. Eerder dit jaar werd een bezoek van een Europese delegatie nog afgezegd door de regering in Teheran.