Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VO-raad roept nieuwe kabinet op tot marktconforme loonontwikkeling Scholen voortgezet onderwijs in problemen door bezuinigingen Voorjaarsnota

Utrecht, 1 juni 2010 - Scholen in het voortgezet onderwijs dreigen fors in de problemen te komen, nu blijkt dat het demissionaire kabinet in de Voorjaarsnota de nullijn hanteert voor loonontwikkeling. Ook wordt er geen prijsbijstelling op de materiële bekostiging toegekend. Dat betekent dat ook het budget voor de gratis schoolboeken niet wordt geïndexeerd. In totaal wordt er daardoor 70 miljoen euro bezuinigd op het voortgezet onderwijs. In de praktijk betekent dit dat er minder geld is voor de cao èn voor digitale leermiddelen, schoolboeken, computers, meubilair en schoonmaak. Deze maatregelen gaan uiteindelijk ten koste van de leerling, terwijl daar op dit moment juist in moet worden geïnvesteerd.

Het hanteren van de nullijn betekent dat het tekort van de huidige CAO VO 2008-2010 verder oploopt naar 170 miljoen euro. Om de ontstane liquiditeitsproblematiek in het voortgezet onderwijs te verlichten, ontvangen scholen een voorschot op de bekostiging van 2011. Het gaat om 56 miljoen euro. Dit verlicht de ergste liquiditeitsproblemen bij scholen, maar is slechts een tijdelijke en geen structurele oplossing voor het probleem. Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad: "Het is een doekje voor het bloeden en ik roep het nieuwe kabinet daarom op de marktconforme loonontwikkeling structureel toe te kennen aan het voortgezet onderwijs."

Daarnaast bezuinigt het kabinet al jaren structureel op de materiële bekostiging. Ook nu weer. Door de bezuiniging van 10-15 miljoen euro, loopt het tekort op de materiële bekostiging verder op tot een kleine 200 miljoen euro. Hierdoor hebben scholen onvoldoende geld voor onderhoud aan de schoolgebouwen, aanschaf van computers en digitale schoolborden. Daarnaast wordt er door deze maatregelen ook bezuinigd op het budget voor de gratis schoolboeken.

Sjoerd Slagter: "Ik roep de politieke partijen op om hun verkiezingsbeloften in te lossen en in het debat over de Voorjaarsnota te pleiten voor meer investeringen in het onderwijs in plaats van verkapt bezuinigen, zoals het demissionaire kabinet nu doet."


---