Nieuw onderzoek: D66 toont meeste politieke daadkracht, VVD het minste


Prijskwaliteit.nl vergelijkt feitelijke productiviteit van politieke partijen

MAASTRICHT, 20100601 -- Een uitgebreide analyse op prijskwaliteit.nl toont dat D66 de hoogste `daadkracht' bezit over 17 politieke onderwerpen. Zij stelden de meeste Kamervragen ten opzichte van het salaris wat diens Kamerleden ervoor ontvangen. Op twee staat de PVV en als derde eindigt de Partij voor de Dieren. De drie Kabinetspartijen (CU, CDA & PVDA) presteren veruit het slechtste, wat deels te verklaren is door het feit dat het hier regeringspartijen betreft. Saillant detail: de VVD - momenteel koploper in de peilingen - valt op als de minst daadkrachtige oppositiepartij.

Kijkend naar het totaal aantal Kamervragen dan wordt de top 5 gevuld met drie actieve vrouwen: Marianne Thieme (PvdD, plaats 1), Fleur Agema (PVV, plaats 2) en Krista van Velzen (SP, plaats 4). Van de daadkrachtige heren komen Kamerleden Raymond de Roon (PVV, plaats 3) en Boris van der Ham (D66, plaats 5) naar voren.

Prijskwaliteit.nl toont tevens verschillen in daadkracht per politiek onderwerp. D66 heeft wederom de actiefste Kamerleden op het onderwerp "economie". De SP en PVV eindigen hier op respectievelijk 2de en 3de plaats. Bij "zorg" staat de PVV op 1, D66 op 2 en de SP op 3. Op onderwerp "orde" laat wederom de PVV als 1e zien met daarna D66 en Lid Verdonk (TON) op plaats 2 en 3. Tot slot staat de PvdD sterk op 1 op het onderwerp "milieu", gevolgd door Groenlinks en D66 als 2de en 3de.

Hoe ontstaan deze verschillen? PrijsKwaliteit.nl zocht uit dat de PvdA met 33 Kamerleden in 3 jaar tijd 889 Kamervragen stelde. In die periode verdienden zij gezamenlijk ¤ 9.381.042, wat neerkomt op ¤ 10.552,- per Kamervraag. Ter vergelijking: de Partij voor de Dieren stelde met slechts twee Kamerleden en een prijs van ¤ 568.548 maar liefst 612 Kamervragen, wat neerkomt op ¤ 929,- per Kamervraag. Omdat de PvdD de overgrote meerderheid van deze vragen binnen `natuur en milieu' en `landbouw' stelde, scoren ze minder goed in de totale vergelijking.

Waarom is dit van belang? In verkiezingstijd staan de partijprogramma's centraal, maar hoe zit het met de feitelijke inzet van de politici? Het is de taak van Kamerleden om wetgeving te controleren en het volk te vertegenwoordigen. Een essentieel instrument daarbij is het stellen van Kamervragen. Door het salaris van de Kamerleden te vergelijken met het aantal gestelde Kamervragen per onderwerp, ontstaat een beeld van de daadkracht en inzet. Alhoewel de uiteindelijke effectiviteit van de Kamervragen niet gemeten kan worden, zegt dit zeker wat over de verschillen in arbeidsmentaliteit tussen partijen.

Prijskwaliteit.nl