Herman De Dijn over beheersingssyndroom in zorg en onderwijs


NIJMEGEN, 20100511 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert de lezing Lijstjes, targets en evaluaties. Het beheersingssyndroom in zorg en onderwijs door Herman De Dijn. De Dijn plaatst kritische kanttekeningen bij de beheersingsdrang van domeinneutrale managers in zorg- en onderwijsinstellingen. De lezing vindt plaats op dinsdag 1 juni 2010 van 20.00 - 22.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2. www.ru.nl/sp/hermandedijn

Lijstjes, targets en evaluaties. Ze zijn de gewoonste zaak van de wereld geworden binnen de zorg en het onderwijs. Het zijn de instrumenten van domeinneutrale managers die ervoor moeten zorgen dat instellingen `goed bezig zijn', winsten boeken en `marktleider' worden of blijven. Zij moeten er vooral voor zorgen dat instellingen beheersbaar zijn.

Herman De Dijn plaatst kritische kanttekeningen bij deze ontwikkeling. Het ingrijpen van managers lijkt tot verbetering van `bedrijfsresultaten'te leiden, maar op termijn gaat de kwaliteit achteruit. Zo publiceren wetenschappers in functie van de meting, eerder dan in functie van de relevantie voor hun vak. Het onderwijs en de zorg hebben een ander dan een economisch doel, maar dit lijkt met het verlangen naar het beheersen van de werkelijkheid vaak vergeten te worden. Het systeem duldt geen kritische discussie of creatieve ideeën, maar eist gehoorzaamheid; geen kwaliteit maar kwantiteit. Alles draait om de plaats op de ranglijst. Maar tot welke prijs?
Sprekers
- Prof.dr. Herman De Dijn is emeritus hoogleraar Wijsbegeerte aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte te Leuven. Hij houdt zich o.a. bezig met vraagstukken van de moderniteit en de postmoderne cultuur. Hij mengt zich regelmatig in het publieke debat rond de rol van religie in de samenleving, multiculturaliteit en de plaats van de geesteswetenschappen binnen de universiteit en de samenleving.
- Prof.dr. René ten Bos is hoogleraar Filosofie van de managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij houdt een kritisch co-referaat.
- Prof.dr. Wil Derkse, hoogleraar Wetenschap en samenleving en levensbeschouwing aan de Radboud Universiteit Nijmegen en hoogleraar Wijsbegeerte vanwege de Stichting Thomas More bij de Open Universiteit Nederland, is de voorzitter.
Deelname ¤ 7,50 | medewerkers en alumnipashouders RU ¤ 5,- | studenten RU gratis. Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/sp/hermandedijn. Bij verhindering blijft de betalingsverplichting bestaan. Informatie: info@soeterbeeck.ru.nl | (024) 361 55 55 | www.ru.nl/sp





Soeterbeeck Programma