Gemeente Utrecht
2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
70 Vragen van de heer P.E.J. Weresteijn
(ingekomen 1juni 2010)
De fractie van Trots op Nederland weet dat de politie in zijn werkzaamheden veelvuldig te maken krijgt met psychiatrisch gestoorde inwoners van de stad. Deze mensen kunnen ten tijde van een waan, psychose, delier of andere geestelijke kwaal gevaarlijk zijn voor zichzelf en/of de maatschappij, veelal neemt de politie de betrokken inwoner van de stad dan ook mee naar het politiebureau. Dit zodat een medewerker van het crisisteam de persoon kan onderzoeken en kan adviseren of de burgemeester over moet gaan tot een inbewaringstelling in het kader van de wet BOPZ (bijzondere opname psychiatrische ziekenhuizen). De betrokken persoon wordt dan in afwachting van de beoordeling door een crisisteam in een observatiecel geplaatst. Veelal duurt het vele uren voordat een persoon beoordeeld wordt. Een geesteszieke persoon wordt dan dus vaak zonder dat er een juridische grondslag aan ten grond ligt (de politie beroept zich dan op overmacht art. 40 wetboek van strafrecht ) vastgehouden in een cel om beoordeeld te worden. Er zijn situaties bekend waarbij het 6 uur duurde voor er een medewerker van het crisisteam aanwezig was op het politiebureau om met zijn beoordeling van de psychiatrische patiënt aan te vangen. Vaak is de omgeving van een cel zo prikkelarm dat een psychiatrische patiënt terug bij zijn positieven komt, beoordeeld wordt door een arts en vervolgens weer naar huis gestuurd wordt waarbij vaak na enkele uren of dagen de psychiatrische patiënt weer van voor af aan begint met zijn gevaarlijke of hinderlijke gedrag.
Dit roept bij de fractie van Trots op Nederland de volgende vragen op.
1. Is het college met Trots van mening, tevens kijkent naar agenda 22 dat het niet wenselijk is om iemand die (tijdelijk) geestelijk ziek is in een cel te stoppen?
2. Is het college met Trots eens dat politiemensen niet de personen zijn die deze opvang dienen te verzorgen maar deze opvang juist verzorgd dient te worden door professionals uit de GGZ , die erin getraind zijn om mensen met psychiatrische problematiek te begeleiden en op te vangen ?
3. Is het college het met Trots eens dat als het crisisteam pas na meerdere uren ter plaatse is om iemand te beoordelen er nooit sprake kan zijn van een goede beoordeling? Zo ja welke mogelijkheden ziet het college om het aantal uren terug te brengen tot een acceptabel niveau.
4. Is het college bereid om te zorgen (financieel) dat mensen met acute psychiatrische problematiek niet meer in een politiecel opgevangen/opgehouden dienen te worden maar dat hier bedden bij GGZ instellingen voor gereserveerd worden?
---- --