Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Vakmensen


1 juni 2010

-----

Nieuwe Cao Dakdekkers verbiedt tillen van zware dakrollen

Het handmatig tillen van zware dakrollen wordt verboden. Dat is vastgelegd in de nieuwe Cao voor de Dakdekkers. De uitzondering op de gangbare tilnorm van 25 kilo wordt met ingang van 1 januari 2012 afgeschaft. CNV Vakmensen bereikte hierover op 31 mei met de werkgevers een akkoord.

CNV Vakmensen heeft lang geprobeerd om de dakrolfabrikanten lichtere dakrollen te laten produceren. Dakdekkers krijgen meer en meer te maken met knie- en rugklachten. De industrie bleek echter niet gevoelig voor het verzoek uit de sector. De fabrikanten stelden zich op het standpunt dat ze het gewicht van de dakrol pas zouden aanpassen als de 'markt' er om zou vragen. Aart van den Brink, cao-onderhandelaar voor CNV Vakmensen: 'Met deze afspraak ligt er nu een duidelijke eis uit de markt op tafel bij de dakrolindustrie. Uit coulance hebben we de fabrikanten nog twee jaar de tijd gegeven om hun productieproces aan te passen.'

In de nieuwe cao is verder afgesproken dat de lonen tot 31 december 2011 in totaal met één procent worden verhoogd (0,3% per 1 oktober 2010 en 0,7% per 1 april).

Daarnaast kunnen werknemers in overleg met hun werkgever tot maximaal vijf roostervrije dagen verkopen. Dat kan nog twee procent extra inkomen opleveren.

Werknemers die in verband met de crisis zijn ontslagen, krijgen gedurende één jaar na hun ontslag recht op terugkeer bij de oude werkgever als het werk weer aantrekt.

Van den Brink toont zich tevreden met het akkoord: 'Onder de huidige economische omstandigheden in de sector is dit het best haalbare. We zullen dit akkoord met een positief advies aan onze leden voorleggen.'