Warchild


War Child steunt VN-campagne


1 juni 2010 -
De Verenigde Naties zijn een 2-jarige campagne gestart om de twee aanvullende protocollen bij het kinderrechtenverdrag wereldwijd geratificeerd te krijgen. Een van deze zogeheten optionele protocollen roept op om kinderen te beschermen tegen hun inzet in gewapende conflicten. Het tweede protocol ijvert voor een einde aan de uitbuiting van kinderen door kinderhandel, prostitutie en pornografie.

Kindsoldaat War Child schaart zich samen met andere kinderrechtenorganisaties achter de campagne. Zo zal War Child er bij de regering van Libanon op aandringen het protocol over het inzetten van kinderen in gewapende conflicten zo snel mogelijk te ratificeren. Van alle landen waar War Child werkt, is Libanon het enige land dat dit protocol nog niet ondertekend heeft. En in Sierra Leone, dat het protocol wel heeft geratificeerd, maakt War Child zich al langer hard voor een goede naleving. Dat doen we bijvoorbeeld door mee te schrijven aan de Alternatieve Rapportage die door de VN worden gebruikt om te kijken of de regering voldoende werk maakt van de naleving.

Tot dusver heeft twee-derde van alle VN-lidstaten -132 landen - het protocol geratificeerd. De VN willen dat ook dat deze landen deze internationale instrumenten goed naleven in de nationale praktijk en wet- en regelgeving.

Nederland behoorde eerder dit jaar tot een van de late ondertekenaars en 44 landen ontbreken momenteel nog op deze lijst. De VN vinden dat ook deze 44 landen zich zo snel mogelijk achter de protocollen moeten scharen, omdat "elk kind het recht heeft om vrij van angst en uitbuiting op te groeien," aldus VN Secretaris Generaal Ban Ki-Moon. Volgens de speciaal VN-gezant voor kinderen en gewapend conflict, Radhika Coomaraswamy, kan alleen met een universele aanvaarding van de protocollen een wereldwijde morele consensus tot stand komen.

Volgens een recent rapport van de Secretaris Generaal van de VN maken zestien legers en rebellengroeperingen systematisch gebruik van kindsoldaten. Dat is bijvoorbeeld het geval in Colombia, Soedan en DR Congo. Het kindsoldaten-protocol roept de ratificerende overheden o.m. op om geen enkele jongere onder de achttien jaar in te lijven bij de strijdkrachten.