European Parliament

EP-delegatie vraagt om directe opheffing beleg Gaza

Europarltv reportage

Een delegatie van negen parlementsleden heeft afgelopen week de Palestijnse gebieden met inbegrip van de Gazastrook bezocht om de humanitaire situatie en het effect van de financiële steun van de EU te beoordelen. "De verergerende humanitaire situatie vraag om een direct, uitvoerig en duurzaam einde aan de Israëlische blokkade van Gaza," zeiden de delegatieleden. EP-Voorzitter Jerzy Buzek heeft de Israëlische militaire actie tegen een hulpkonvooi voor Gaza veroordeeld.

De leden keerden uit Gaza terug voordat de berichten kwamen over Israëlische troepen die schepen onderschepten die de blokkades rond Gaza probeerden te doorbreken om hulp aan de Palestijnen te leveren. Deze acties leidden tot veel gewonden en minstens een dozijn sterfgevallen. EP-Voorzitter Jerzy Buzek heeft de Israëlische actie veroordeeld als "disproportioneel" en als "een onaanvaardbare inbreuk op het internationaal recht", en heeft om uitleg van de Israëlische overheid gevraagd.

Buzek onderstreepte ook het verzet van het Europees Parlement tegen de sluiting van de Gazastrook wat als "onaanvaardbaar en counterproductief" wordt gezien.

Isolatie en armoede: voedingsbodem voor radicale groeperingen

Het bezoek van de delegatie aan Gaza werd mogelijk dankzij de steun van de Egyptische overheid, de Israëlische overheid verleende geen toegang tot de Gazastrook.

De delegatie wijst er op dat het beleg de mensen uit Gaza volledig heeft geïsoleerd, waardoor zij tot een leven in extreme armoede zijn overgeleverd met 80% van de bevolking afhankelijk van voedselhulp. De blokkade raakt niet enkel de bevolking en creëert niet enkel een zwarte markt maar speelt ook de meest radicale groeperingen in de kaart en maakt deze machtiger door hen van extra fondsen te voorzien.

"De blokkade moet worden opgeheven om volledige toegang tot humanitaire hulp te verlenen, om wederopbouw toe te laten en legale economische activiteiten en hoop voor de bevolking nieuw leven in te blazen," zeiden de leden.

"Europa moet echte vredesspeler worden"

"De EU moet een politiek initiatief lanceren om de blokkade zonder uitstel op te heffen en met de wederopbouw van de basisinfrastructuur te beginnen. 'Zien is geloven' is het credo wanneer het op het begrijpen van de situatie in Gaza aankomt. Slechts twee Ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hebben tot dusver Gaza bezocht. Wij roepen de resterende 25 op om er heen te gaan en de situatie ter plaatse te zien. De EU moet zich actief engageren om een echte vredesspeler te worden," aldus de delegatieleden.

Verhoging financiële steun VN-organisatie

De delegatie bezocht een huisvestingsproject van de VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) dat is opgeschort vanwege de blokkade, ondanks volledig financiering.

"UNRWA doet fantastisch werk, maar het ontbeert fondsen. De EU en andere donoren moeten dringend met meer financiering, vooral voor onderwijs, komen. Elk jaar zijn er duizenden leerplichtige kinderen meer maar er is niet meer geld om extra scholen te bouwen en om leraren te betalen," zeiden de delegatieleden.

De leden zeggen alles wat in hun bereik ligt te zullen doen om ervoor te zorgen dat het Parlement als geheel de financiële steun aan de UNRWA verhoogt.