SGP


SGP presenteert in Drachten 10-puntenplan voor Noord-Nederland


1 juni 2010
regionale verkiezingsavond
Gomarus, Eikesingel 62, Drachten
aanvang: 19.30 uur

10-puntenplan voor het Noorden


1. Het noorden van het land moet krachtiger vuist kunnen maken tegen de immer dominante Randstad. Een goede samenwerking van de noordelijke provincies is daarom aangewezen. Op die manier kan ook een krachtiger positie worden bedongen in het gevecht om Europese gelden. De provincies Friesland, Groningen en Drenthe dienen zelf de zeggenschap te houden welke samenwerkingsvorm gewenst is.


2. De SGP heeft vaak aangedrongen op een royale invulling van de Langman-akkoorden. De baten van de noordelijke economische ontwikkeling moeten met name neerslaan bij de Friezen, Groningers en Drentenaren en niet primair bij de inwoners van de Randstad. Wegtrek van bedrijven, werknemers, burgers uit de noordelijke provincies moet voorkomen worden. De Randstad zit al vol genoeg. Daarbij komt dat economische activiteiten sterk geconcentreerd worden. Dit is merkbaar op het platteland. De leefbaarheid is in het geding. De SGP zal daarom blijven aandringen op het belang van regionale economische ontwikkeling en bijbehorende Rijksbijdrage.


3. De aanvankelijk voor de Zuiderzeelijn bestemde grote pot geld moet ook daadwerkelijk in de regio worden besteed: regionale OV-projecten, gerichte investeringen in werkgelegenheid, kennisinstellingen, opwaardering infrastructuur, etc. Geld moet in het Noorden blijven! Mag ook niet zomaar versleuteld worden over Noordvleugel Randstad (Almere en zo).


4. Snelle aanpak en opwaardering van hoofdinfrastructuur rond economische centra is van groot belang: Groningen, Assen, Leeuwarden en Emmen. De A7 en A28 vormen belangrijke hoofdassen, die veel aandacht en inzet verdienen.


5. De agrarische sector heeft in Noord-Nederland van oudsher een sterke positie. Denk aan de melkveehouderij en de teelt van zetmeel- en pootaardappelen. De SGP zet zich voluit in voor een vitale agrarische sector. De SGP blijft daarom het bureaucratische Natura 2000 beleid op de korrel nemen. Bedrijven in en om bijvoorbeeld de gebieden Bakkeveense Duinen en Van Oordts Mersken zitten op slot. Dat slot moet eraf. De ruimte die Brussel daarvoor biedt, moet op zân minst genomen worden. De SGP zet zich ook in voor mestverwerking en energieproductie. In het Noorden werken melkveehouders en Essent bijvoorbeeld samen in het project Biogasleiding Noordoost Friesland. De melkveehouders zorgen voor vergisting van mest en productie van biogas. Essent werkt deze biogas op tot aardgaskwaliteit. Dat verdient steun.
6. Ook in de kleine kernen moet de politie present en goed bereikbaar zijn. De SGP stelt daarom voor de politie 250 miljoen euro extra beschikbaar. Op die manier kan ook op het platteland de politie overal zichtbaar aanwezig zijn.


7. De SGP hecht grote waarde aan de energievoorziening vanuit het Noorden. Het voor Nederland belangrijke aardgas komt daar uit de bodem. De NAM gaat hier zelfs weer op zoek naar olie. In de Eemshaven zijn enkele elektriciteitscentrales geconcentreerd. De succesvolle NordNed-kabel komt hier aan land. Ook de decentrale elektriciteitsopwekking, als verbranding/vergisting van biomassa, mag niet veronachtzaamd worden. Het Noorden verdient hiervoor steun. Noord-Nederland kan een belangrijke bijdrage leveren aan de opslag van CO2. Een recent initiatief hiervoor verdient financiële steun van het Rijk en van Europa.


8. In ons verkiezingsprogramma is extra geld uitgetrokken voor het vergroten van de leefbaarheid op het platteland: o SGP maakt zich sterk voor het behoud van kleine ziekenhuizen. o Aandacht voor reistijden van ambulances in landelijk gebied. o Schaalvergroting van scholen moet worden gestopt. o Voldoende bouwmogelijkheden voor de eigen bevolking in de kleine kernen.
o Huisartsen moeten hun praktijk kunnen combineren met apotheekvoorzieningen.


9. De SGP is trots op het Friese stamboekvee. Moet en mag gezien worden: overheid moet daarom koeien in de wei stimuleren.


10. De SGP is en blijft een uitgesproken tegenstander van gedwongen gemeentelijke herindelingen.