GroenLinks

Flexibele arbeidstijden maken zorg makkelijker

Dinsdag 1 juni 2010, 13:48u - Ineke van Gent
Flexibele arbeidstijden maken zorg makkelijker

Het combineren van werk en zorg, bijvoorbeeld voor jongere kinderen, is in de praktijk nog niet goed geregeld. Vandaag kondigt GroenLinks een wetsvoorstel aan dat werknemers het recht geeft op flexibele arbeidstijden. Het wetsvoorstel is onderdeel van de grondige modernisering van de arbeidsmarkt die GroenLinks voorstaat, waarbij de balans tussen werk, scholing, zorg en vrije tijd verbetert.

"Werknemers moeten meer invloed krijgen op het tijdstip en de plaats van werken. Want iedereen die kan werken, is keihard nodig", aldus GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent.

Behoefte aan flexibele werktijden

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen behoefte hebben aan flexibele werktijden, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Zo werd gisteren een onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat 75% van de werkende vaders met jonge kinderen gebruik wil maken van flexibele werktijden. Van Gent: "Veel vaders willen graag flexibele werktijden, maar velen durven niet af te wijken van de norm: werken van negen tot vijf uur. Ze denken dat het niet mag van de werkgever. Een wettelijk recht geeft al die vaders een steuntje in de rug". Hoogopgeleide werknemers weten vaak wel flexibele werktijden te regelen. Het wetsvoorstel van GroenLinks dwingt werkgevers na te denken over de mogelijkheden voor de werknemers die minder voor zich zelf weten op te komen. Dat is ook in het langetermijnbelang van de werkgever.

Niet alle taken lenen zich voor flexibele arbeidstijden. Leraren, winkelmedewerkers en verpleegsters zijn vaak op gezette tijden nodig op de werkplek. Maar er zijn wel steeds meer mogelijkheden om flexibel te werken. De secretaresse van een bouwbedrijf valt onder dezelfde CAO als de bouwvakkers, maar er is geen dwingende reden om haar werktijden niet flexibel te kunnen invullen. Zelfs voor de bouwvakkers zelf zijn er mogelijkheden genoeg om de werktijden minder rigide in te vullen.

Van Gent legt het voorontwerp van de Wet Recht op flexibele arbeidstijden eerst voor advies aan relevante maatschappelijke organisaties voor. Daarna zullen zij het indienen bij de Raad van State. Nadat de Raad van State over het wetsvoorstel heeft geadviseerd, zal de wet officieel aan de Tweede Kamer worden aangeboden.